Kolozsváron mutatják be Susan Sontag drámáját

Susan Sontag egyetlen színműve, az Alice az ágyban című dráma bemutatására készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az előadásról egy szerdai sajtótájékoztatón beszéltek az alkotók.

A beszélgetést vezető Visky András, a kolozsvári színház művészeti igazgatója elmondta: a darab egyik témája a depresszió, a másik a nagy család nyomása az egyik nő tagjára, hogy feleljen meg az elvárásoknak.

Porogi Dorka budapesti rendező elmondta: amikor rátalált a darabra, nem gondolta, hogy talál olyan bátor színházat, amely örülne egy ilyen produkciónak. A kolozsvári magyar színház fiatal alkotók számára kiírt pályázata azonban lehetőséget teremtett számára az előadás megrendezésére.

Elmondta, hogy a gondolkodóként, esszéíróként, újságíróként és feminista aktivistaként is ismert Susan Sontag műve annyiban feminista mű, hogy főhőse egy nő, aki nem a férfiakhoz viszonyítva határozza meg önmagát. Hozzátette: az előadás egy állapot kinagyítása. Arra keresi a választ, hogy mi a baja a lelki problémákkal küszködő Alice-nak. Erre több válaszlehetőséget is ad, amelyek közül a néző választhat. Elmondta: olyan látvány kialakítását kérte a színpadkép és a jelmezek megalkotóitól, Kupás Annától és Adrian Ganeától, amely beindítja a nézők képzeletét.

Romboló mítoszok, avagy a feminizmus vége?

Egyre kevesebben támogatják a feminista mozgalmat, amely pont azokat veszítheti el, akikért elvileg küzd: a nőket. 

Amint Kupás Anna fogalmazott: olyan színpadi teret alakítottak ki, mint egy elme belülről, amibe bármi beszűrődhet.

Az Alice szerepét alakító Kézdi Imola elmondta: Susan Sontag drámája egyáltalán nem színészbarát mű, érződik rajta, hogy a szerző nem igazi drámaíró, a konfliktus csak a főhősön belül van. Hozzátette: zsákutca lett volna Alice hisztériáját „egy az egyben” bemutatni, az volt a kihívás, hogy az egyszerűség eszközével közelítsen Alice alakjához.

Amint Visky András elmondta: az Alice az ágyban a kolozsvári magyar társulat fiatal, pályakezdő rendezők számára meghirdetett pályázatának a negyedik előadása. A 2017-ben meghirdetett pályázatra 31 pályamunka érkezett. Ezek közül választották ki a legérdekesebbnek tartott négy projektet, amelyek keretében összesen 21 fiatal alkotó számára biztosítottak lehetőséget az előadások létrehozására.

Visky András hozzátette: a romániai színházi szakma a kolozsvári magyar színházat tartja az ország egyik legerősebb társulatának. A pályázatot nyert fiatal rendezők, dramaturgok, díszlettervezők arra kaptak lehetőséget, hogy az ország egyik legerősebb társulatával valósíthassák meg elképzeléseiket.

Az Alice az ágyban stúdióelőadás bemutatóját szombaton tartják.