Sábát miatt nem futhat Izrael sztárja az olimpián?

„Úgy éreztem magam, mintha gyomron ütöttek volna” – kommentálta a hírt a 29 éves Beatie Deutsch, miután megtudta a pontos dátumot.

Korábbi írásunkban már beszámoltunk Beatie Deutsch sikeréről, aki nemcsak fejkendőjével és szoknyájával vonta magára futás közben a figyelmet. A 29 éves ortodox nő ugyan csak három éve kezdett futni, tavasszal mégis elsőként ért célba a Riga Maratonon.

Az első nemzetközi versenyén 1 óra 17 perc és 34 másodperc alatt teljesítette a félmaratoni, azaz 21.1 kilométeres távot — ami annak fényében is kiemelkedő teljesítménynek számít, hogy idén először a Nemzetközi Atlétikai Szövetség  „aranyfokozatú” minősítést adott a lett versenynek.

Az amerikai születésű Deutsch tíz éve költözött Izraelbe, és jelenleg a jeruzsálemi Har Nof negyedben él családjával, öt gyermek édesanyja. Ő volt az első háredi személy, akit a nemzetközi atlétikai verseny győzteseként ünnepeltek.

Sikeres felbukkanása óta igazi sztársportolónak számít hazájában, és több ezer követője mindeddig a közösségi médiában is szurkolt neki, hogy kijusson a 2020-as tokiói olimpiára. Néhány napja azonban egy olyan bejegyzést tett közzé, ami szerint egyelőre úgy tűnik, a következő játékok során nem valósulhat meg álma.

Ugyanis a maratoni távot a szervezők következő év augusztusának 8. napjára, azaz egy szombati napra időzítették, a korábban kitűzött augusztus 2. (vasárnap) helyett.

„Úgy éreztem magam, mintha gyomron ütöttek volna” — írta bejegyzésében Deutsch, aki azonban nem adja fel a reményt, és mindent meg fog tenni azért, hogy megváltoztassák a dátumot. Ám, ha nem sikerülne elérnie tervét, akkor is folytatja a futást.

No Title

No Description

„Lehet, hogy nem megyek az Olimpiára… Lehet, hogy nem teljesítem a követelményeket vagy nem tudok sábátkor futni. De egy dolgot tudok: hogy továbbra is büszkén képviselem mindazt, amit számomra jelent egy ortodox zsidó nőnek és profi izraeli futónak lenni.”