Döbbenet: holokausztmúzeumban tüntetnék ki az Izrael-ellenes aktivistát

Zsidó szervezetek tiltakoznak, amiért az egykori belga gyűjtőtábor helyén létesült múzeumban adnák át békenagyköveti kitüntetését Brigitte Herremansnak, egy BDS-párti, Izrael-ellenes aktivistának – írja a The Times of Israel.

Az Izrael elleni bojkottot támogató aktivista korábban azt is mondta, hogy az európai Izrael-pártiak végletesen felfújják az antiszemitizmust, hogy eltereljék a figyelmet a „palesztin ügyről”. Brigitte Herremans most elismerést vehet át a „békéért végzett tevékenységéért”, ráadásul Belgium fő holokausztmúzeumában.

A Zsidó Szervezetek Fóruma levélben tiltakozott a belga kormány illetékeseinél, köztük a flamand régió miniszterelnökénél, Jan Jambonnál a katolikus Broederlijk Delen szervezet segélymunkásának kitüntetése miatt. A nőt egyébként 2016-ban kitiltották Izraelből.

A „békenagyköveti” elismerést a Mechelenben található Kazerne Dossin Emlékhelyen adnák át, amely a holokauszt idején gyűjtőtábora volt a belga zsidóknak.

https://vimeo.com/channels/kazernedossin/69539896

A díjat egy másik katolikus szervezet, a Pax Christi adná át, amely 2017-ben arra szólította fel az Európai Uniót, hogy szakítsa meg gazdasági kapcsolatait Izraellel, amíg az ország nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot.

„Brigitte Herremans egy Izrael-ellenes missziót teljesít. Nem lenne szabad egy holokauszt-emlékhelyen kitüntetni, ez szégyen”

– mondta Hans Knoop, a Zsidó Szervezetek Fóruma szóvivője a JTA hírügynökségnek.

„Amikor néha bizonyos Izrael-párti körök kritikáját hallani, akkor szerintem ők nagymértékben felfújják ezt az ügyet annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy Izrael bármit megtehet a palesztin területeken”

– mondta Herremans egy 2016-os rádióinterjúban, amikor az európai antiszemitizmusról kérdezték.

Az aktivista szankciókra szólított fel Izraellel szemben, még az izraeliek európai utazásait is korlátozta volna.

A Trónok Harca színésznője lemondta belga fellépését az antiszemita bábuk miatt

Nem akart egy asztalhoz ülni Aalst város polgármesterével, aki a sok bírálat és a világörökségi cím elvesztése ellenére is kiáll a városi karnevál gúnyos zsidó bábui mellett.