Fauda: tarol az izraeli sikersorozat legújabb évadának előzetese

A film főszereplőjét, Doron Kavilliót ezúttal Gázában láthatjuk majd. 

Újra lázban éghetnek a Fauda (arab szó, magyarul káoszt jelent) rajongói, ugyanis az izraeli sikersorozat harmadik évada várhatóan már 2020 elején megérkezik a Netflixre.

A sorozat megjelenésének első évében, 2015-ben már díjat nyert, 2017-ben pedig az izraeli televíziós akadémiai díjak (az „izraeli Oscar”) közül 11-et szerzett meg, köztük a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb színészi alakításnak járó díjat. 2016-ban a Netflix megvásárolta a sorozatot, ezzel megnyílt a nemzetközi ismertség előtt az út.

Mint arról korábban írtunk, az első évad az ún. „megszállt területeken”, Júdea és Szamária területén játszódott, ahol egy olyan veszélyes terrorista vezető bujkált, aki több mint száz izraeli polgár haláláért volt felelős. A különleges, belbiztonsági alakulat igyekezett megtalálni és megölni őt, ám ez a macska-egér harc további tragédiák forrásává vált mindkét oldalon.

Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság

Ebben a döbbenetes izraeli sorozatban nincsenek jók és rosszak, hanem hús-vér emberek, családi háttérrel, érzelmekkel, pontosan megrajzolt, valós karakterek. Amichay Mihály Éva írása.

A második évad során láthattuk, hogy egy-egy terrorista vezető halála mennyire nem oldja meg a konfliktust, rögtön lép helyébe valaki más — sokszor még kegyetlenebb, még képzettebb, bosszúvággyal teli utód.

A harmadik évad előzeteséből pedig úgy tűnik, hogy a jelenetek nagy része Gázában játszódik majd, ahol a film főszereplője, az izraeli kommandós Doron Kavillio a terroristák által kiépített alagutakkal foglalkozik.

A Jewish News írásából kiderül, Avi Issacharoff forgatókönyvíró 2014-ben az izraeli katonaság média munkacsoportjának tagjaként néhány évvel ezelőtt Gázában járt, ahol személyesen láthatta és tapasztalhatta meg, hogy miként hat a terroristák alagútépítése a civilek életére.