A Jad Vasemhez kerülnek Hitler személyes tárgyai

A Jad Vasem vezetője vasárnap bejelentette, hogy a svájci-libanoni üzletember, aki novemberben megvásárolt több Hitlerhez köthető tárgyat egy ellentmondásos német aukciósháztól, az intézménynek adományozza a tételeket.

A Jad Vasem nem fogja gyűjteményként kiállítani őket, de felhasználhat egy vagy több darabot a megfelelő kontextusban az elkövetők történetének elbeszéléséhez — írja az Ujkelet.live.

Abdalla Chatila, Svájc 300 leggazdagabb emberének egyike gyémánt- és ingatlanüzletei révén szerezte vagyonát. Mint az lapunk is megírta, november 20-án tíz tárgyat vásárolt, mely valamely formában a náci vezérhez kapcsolódik a müncheni székhelyű Hermann Historica aukciósháztól, majd később bejelentette, hogy azért vásárolta meg őket, hogy ne kerülhessenek rossz kezekbe.

„Úgy éreztem, nincs más választásom, mint hogy valóban megpróbálom elősegíteni az ügyet,” nyilatkozta Chatila, aki kétéves korában költözött családjával Libanonból Európába.

„Hitler a gonosz megtestesítője. Gonosz mindenki számára. Nem a zsidók számára gonosz. Nem csak a keresztények számára gonosz. Az emberiség számára gonosz.”

A megvásárolt áruk között szerepelt egy kalap, amelyről úgy vélik, hogy Adolf Hitleré volt, egy írógép, amelyet a náci vezető egyik asszisztense használt, a Mein Kampf ezüstözött kiadása és egyéb tárgyak. Az üzletember szerint az összes tárgy hozzávetőlegesen 600 000 euróba került.

Chatila szerint két olyan Hitlerrel kapcsolatos tétel került eladásra a Hermann Historicában november 20-án, amelyeket nem vásárolt meg az egyik asszisztense és az árverező közötti félreértés miatt.

Az üzletember vasárnap találkozott Reuven Rivlin elnökkel is.

A Hermann Historica nagy hagyományokkal rendelkezik a náci emléktárgyakkal való üzletelés terén. 2016-ban árverésre bocsátották Hitler egyik egyenruháját 304 270 dollárért.

A teljes cikk itt olvasható.

Zsidókhoz kerül Hitler kalapja

Svácji arab milliárdos előzte meg, hogy a náci emléktárgyak antiszemiták kezébe kerüljenek.