Hamasz-barát konferencia törlésére kéri Berlint Izrael németországi nagykövete

A német titkosszolgálat információi szerint a terrorszervezet mintegy 70 aktív tagja él jelenleg a német fővárosban, mely a közelmúltban visszautasította egy hasonló csoport, a Hezbollah teljes tiltólistára helyezését.

Izrael németországi nagykövete, Jeremy Issacharoff a csütörtöki napon felszólította a berlini vezetést, állja útját egy Hamasz-barát csoportot is felvonultató konferenciát, mivel az „nem az Izrael és a palesztinok közötti béke hídjainak építésére, hanem az ellenségeskedés fenntartására szolgálna.”

„Arra kérem a hatóságokat, akadályozzák meg az eseményt.”

— nyilatkozta Issacharoff a Bild újságnak.

A szombati napra tervezett esemény fő szervezői a Palesztin Visszatérési Központ (PRC) és a Németországi Palesztin Közösség (PGD). A német titkosszolgálat szerint az utóbbit túlnyomórészben a Hamasz terrorszervezet tagjai támogatják. A berlini rendőrség szóvivője szerint „egyelőre semmi nem utal arra, hogy az esemény nem békés jellegű lenne.”

Berlin polgármesterét, Michel Müllert a múltban gyakran érték vádak, hogy túlzottan enyhén reagál a fővárosban tapasztalható terrorizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatos incidensekre.

A Hamasz szunnita, palesztin politikai-katonai szervezetet mind az Egyesült Államok, mind az EU terrorcsoportként tartja számon.

Ahogy arról a közel és a távolibb múltban is írtunk, Németország és bizonyos terrorszervezetek kapcsolata érthetetlen, hiszen a Hamasszal kapcsolatban tanúsított „enyhe magatartás” a Hezbollah Irán által pénzelt libanoni terrorszervezettel kapcsolatban is visszaköszön, melyet évek óta nem hajlandó feketelistára tenni.

Az Egyesült Államok a közelmúltban egész Európára nyomást helyezett annak érdekében, hogy az Irán által finanszírozott Hezbollah úgynevezett politikai szárnyát is tiltsák be a katonai mellett.

Miért nem tiltja be Németország ezt a terrorszervezetet?

Cáfolta a német belügyminisztérium, hogy a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egészét tiltólistára tenné.

A Hezbollah egy iráni támogatást élvező libanoni síita iszlamista párt és félkatonai szervezet. 1992-óta van jelen az ország parlamentjében, katonai szárnya pedig állítólag erősebb a libanoni fegyveres erőknél is. A szervezet számos Izrael-ellenes terrortámadásért felelős, és kitartóan tagadja a zsidó állam létezéshez való jogát, számos országban antiszemita propagandát terjeszt és gyűlöletet kelt.

A német kormány mindez idáig azon az állásponton volt, hogy a Hezbollah-nak a libanoni kormány legitim részeként való elismerése szükséges a közel-keleti országgal való hatékony politikai kapcsolattartáshoz.

Minden bizonnyal politikai okokat lehet sejteni a Hamasszal kapcsolatos hozzáállásuk hátterében is. A kérdés azonban marad: mikor fog eljutni oda Németország, hogy a szélsőséges eszmék elfogadhatatlanokká válnak számára, és kiveti azokat magából?