Hugh Grant zsidó származású képviselőjelölttel kampányol

Az ismert brit színész Luciana Berger, az angol Liberális Demokraták képviselőjelöltjének kampányát erősíti, miután az hátat fordított korábbi pártjának, a brit Munkáspártnak, annak antiszemita nézetei miatt.

Külön érdekesség, hogy Berger a jellemzően zsidók által lakott Finchley és Golders Green választókerületben indul, itt találkozhattak a szavazók az 59 éves sztárral is, aki a képviselőjelölttel házról házra kopogtat szavazatgyűjtés reményében – írja a The Times of Israel.

Berger, aki maga is zsidó származású, éveken keresztül a Munkáspártot erősítette, azonban a párt antiszemita nézeteinek erősödése miatt átment a balközép, egyben a Brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz. Közvélemény-kutatási adatok alapján a Liberális Demokraták a szavazatok 10-15%-ra számíthatnak a választásokon, ami lényegesen elmarad a Munkáspárt becsült 35%-ától, illetve a Konzervatívoknak kinéző 42%-tól.

Hugh Grant és Luciana Berger kampányol

„Sokan bizonyára csodálkoznak, mit keresek itt. Bárcsak azt mondhatnám, hogy azért vagyok itt, mert elkötelezett liberális-demokrata vagyok. De nem vagyok egyik pártnak vagy képviselőnek sem híve”

– mondta Hugh Grant egy, a londoni Finchley városrészben tartott nyilvános szavazói fórumon, abban a városrészben, melyben több, mint 80 zsinagóga található.

Grantet a Liberális Demokratákhoz markáns Brexit ellenes politikájuk vonzotta, derült ki a színész a Daily Mail angol napilapnak vasárnap adott nyilatkozatából. Annál is inkább, mert a Boris Johnson által vezetett konzervatívok a Brexit bármi áron történő megvalósítását tűzték ki célul, akkor is, ha a szigetország és az Unió közt a kilépés dátumáig nem születik meg a sokak által várt kereskedelmi egyezmény.

A Munkáspárt Jeremy Corbyn vezetése alatt semlegességet mutatott a témában, ami megosztotta a párt mérsékelt szavazóit.

A december 12-i választások tétje igen magas a szigetország számára, hiszen kereskedelmi megállapodás hiányában az angol gazdaság komoly károkat szenvedhet.

Grant nagyon szimpatikusnak tartja Bergert, aki Februárban hagyta el a Munkáspártot, abban az időszakban, amikor éppen tetőfokára hágott az antiszemita retorika.

Kitálalt a zsidó képviselőnő, aki otthagyta a brit Munkáspártot

Luciana Berger elmondása szerint Jeremy Corbyn pártja „intézményesen antiszemitává vált”.

„Már régóta nagyra tartom Berger munkáját”

– mondta Grant,

„ritkaság az olyan képviselő, aki otthagy egy 29 ezres szavazótábort egy jelentősen kisebbért, az elvei miatt. Azért vagyok itt, hogy erősítsem”.

Grant szavait hangos tapsvihar fogadta.

Kampány a Finchley-Golders Green szavazókörzetben

A 38 éves Berger annak dacára, hogy maga is zsidó származású és egy zsidók által lakott környéken indul, mégsem biztos befutó. A zsidók mindössze 50%-t teszik ki a városrész szavazóinak, mondta el Berger múlt héten a Financial Times-nak adott interjújában.

A Liberális Demokraták 2017-ben ebben a szavazókerületben mindössze 3.463 szavazatot gyűjtöttek össze, szemben a konzervatívok 24.599 és a Munkáspárt 22.942 szavazatával

„Úgy érzem, mindent megtettem annak érdekében, hogy korábbi pártomat jobb belátásra bírjam. Sokat beszéltünk, sokat vitatkoztunk, de a dolgok nem hogy jobbra fordultak volna, rosszabbá váltak, így eljött egy pillanat amikor úgy döntöttem, ami sok, az sok”

– mondta Berger arra a kérdésre válaszolva, hogy mi döntötte el véglegesen, hogy otthagyja korábbi pártját.