Norvégiában lecserélnék a Dávid-csillagos karácsonyi dekorációt

Irene Heng Lauvsnes, Strand polgármestere azt kérte a klippeni pünkösdi egyháztól, hogy a karácsonyi rendezvényeknek helyet biztosító önkormányzati parkban található Dávid-csillagos neondekorációját „hagyományos karácsonyi csillagra” cserélje – írja a tev.hu.

A városvezető szerint a parknak „semlegesnek” kell maradni, különösen az ellentmondások fényében.

Meg nem nevezett bírálók szerint

a pünkösdi egyház „Dávid-csillagot megjelenítő dekorációja a zsidók és Izrael Állam szimbóluma, ezért közterületen való megjelenítése nem helyénvaló.”

A gyülekezet képviselője megfontolás tárgyává teszi a polgármester kérését, mivel „semmilyen módon nem kívánnak provokálni.” Az önkormányzati fellépés a Dagen napilag főszerkesztőjének, Vebjorn Selbekknek is kiváltotta a haragját.

„A városi hivatalnokok nyilvánvalóan nem szeretnének zsidóságra, Izraelre utaló jegyeket a karácsonyukon. Ez esetben emlékeztetnünk kell őket néhány kulcsfontosságú tényre arra vonatkozóan, hogy miért ünnepeljük egyáltalán a karácsonyt”

– fogalmaz Selbekk „Boldog zsidómentes karácsonyt!” című cikkében. A szerző megjegyezte:

az ünnep lényege az a tény, hogy zsidó fiúgyermek született, zsidó anyától, zsidó istállóban, egy zsidó ország zsidó városában.

A Dávid-csillag karácsonyi díszként való használata egész Észak-Európában jellemző.

Öt új országban segíti az antiszemitizmus elleni harcot a Tett és Védelem Alapítvány

A V4 országok után Ausztriában, Romániában, Svédországban és Norvégiában is megkezdte monitoring tevékenységét a szervezet.