Öt új országban segíti az antiszemitizmus elleni harcot a Tett és Védelem Alapítvány

A V4 országok után Ausztriában, Romániában, Svédországban és Norvégiában is megkezdte az monitoring tevékenységét a szervezet.

Az utóbbi időszakban tapasztalt európai antiszemita atrocitások számának emelkedése arra ösztönözte a Tett és Védelem Alapítványt (TEV), hogy az egész kontinensre terjessze ki működését — olvasható a szervezet honlapján.

Így a V4 országok után (Szlovákia, Csehország, Lengyelországban) után, Ausztriában, Romániában, és az északi országokban (Svédországban és Norvégiában) is megkezdte monitoring tevékenységét a TEV, melynek budapesti székhelyén tartottak kétnapos tréninget a résztvevők számára.

A 2019. szeptember 11-12. között tartott képzésen az alapítvány szlovák, cseh, osztrák, román, svéd és norvég munkatársai vettek részt, akik a jelentések módszertanával, tartalmi elemeivel és formájával, a kereső motor használatával, a sajtófigyelők működésével, az adatgyűjtési munkafolyamatokkal, valamint a grafikai megjelenítéssel és a kiadványszerkesztés alapjaival ismerkedtek meg.

Az újonnan csatlakozott kollégák az írott és elektronikus sajtófigyelés révén, a TEV irányelveinek megfelelően, havi
rendszerességgel antiszemitizmus monitoring jelentéseket készítenek. A sajtófigyelés mellett fontos információforrást jelentenek az online közösségi oldalak, az áldozatok, szemtanúk bejelentései és minden olyan személyes tapasztalat, ami kimeríti az antiszemita motivációval elkövetett cselekmények fogalmát.

TEV képzés. Kép forrása: TEV

A képzéssorozaton elhangzott: a TEV célja, hogy a konkrét kihívásokat professzionális eszközökkel kutassák és mérjék fel, majd fókuszált cselekvési programot hajtsanak végre regionális szinten is.

„Egy olyan egységes antiszemitizmust monitorozó, kutató és elemző rendszer életre hívásán dolgoznak, mely hozzájárul a politikai, verbális és tettleges antiszemita cselekmények elleni regionális és összeurópai fellépéshez”

– fogalmazott Szalai Kálmán, a TEV titkára.

Megjegyezte: a közeljövőben az alapítvány által Magyarországon már működtetett forródrót a fenti országokban is elérhető lesz mindazok számára, akiket a zsidóságuk miatt hátrány ért, antiszemita jelenséget tapasztaltak, holokauszttagadó vagy -relativizáló közbeszéddel találkoztak, vagy fasiszta-náci szimbólumot észleltek.

Igény esetén a TEV teljeskörű jogsegély és tanácsadást biztosít, szükség esetén az illetékes hatóságok felé is eljár.

A Tett és Védelem Alapítvány európai zsidó szervezetekkel együttműködve 2020 januárjában nyitja meg az antiszemitizmust monitorozó, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel foglalkozó európai központját Brüsszelben.