Franciaországban mostantól antiszemitizmusnak számít az anticionizmus

A parlament döntött: az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott definícióját alkalmazzák az országban.

A francia Nemzetgyűlés kedden 154:72 arányban megszavazta, hogy a jövőben az anticionizmus, tehát az Izrael-ellenesség, a zsidók nemzetállamhoz való jogának megkérdőjelezése az antiszemitizmus egyik fajtájának számít – írja a The Jerusalem Post.

A javaslatot Sylvain Maillard képviselő, Macron elnök centrista LREM pártjának politikusa terjesztette elő. Mint egy lapnak nyilatkozta, ma Franciaországban „a mocskos cionista azt jelenti, hogy mocskos zsidó.”

„Az anticionista tettek néha antiszemita valóságot fednek el. Az Izraellel mint zsidó kollektívával szembeni gyűlölet azonos az egész zsidó közösséggel szembeni gyűlölettel.”

Mint arról beszámoltunk, a kérdés hetek óta vitákat generál a francia közéletben, és októberben 39 szervezet írt petíciót a nemzetgyűlés elnökének címezve. A nyílt levélben azt állították, hogy az antiszemitizmusról szóló definíció „gyengítené az univerzalista megközelítést”.

Továbbá a véleményszabadságra hivatkozva azt is írták, hogy az aktivistákat „engedni kell a jövőben is, hogy a palesztinok jogait védjék és az izraeli politikát kritizálják — anélkül, hogy hamisan antiszemitizmussal vádolnák őket”.

Antiszemitizmusnak minősítheti az Izrael-gyűlöletet a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés elé kerülő javaslat támogatói azt is szeretnék, ha az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott definícióját alkalmaznák az országban.