Antiszemitizmusnak minősítheti az Izrael-gyűlöletet a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés elé kerülő javaslat támogatói azt is szeretnék elérni, hogy az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott definícióját alkalmazzák az országban.

Kedden kerül a francia parlament alsóházának döntéshozói elé egy olyan törvényjavaslat, ami Izrael államának gyűlöletét antiszemitizmusnak minősíti — derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából.

Az 577 tagú nemzetgyűlés arról is dönteni fog, hogy Franciaország csatlakozik-e azokhoz az európai államokhoz, akik már elfogadták a nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) által megalkotott, antiszemitizmusról szóló definíciót.

A szöveg szerint az Izrael elleni gyűlölködés — beleértve azokat az eseteket, amikor valaki a náci Németországhoz hasonlítja a zsidó államot — antiszemitizmusnak számít. Ugyanakkor az izraeli kormány politikájának kritizálása nem esik ebbe a kategóriába a definíció szerint.

A kérdéskör hetek óta vitákat generál a francia közéletben, és októberben 39 szervezet írt petíciót a nemzetgyűlés elnökének címezve. A nyílt levélben azt állították, hogy az antiszemitizmusról szóló definíció „gyengítené az univerzalista megközelítést”. Továbbá a véleményszabadságra hivatkozva azt is írták, hogy az aktivistákat „engedni kell a jövőben is, hogy a palesztinok jogait védjék és az izraeli politikát kritizálják — anélkül, hogy hamisan antiszemitizmussal vádolnák őket”.

Ezzel szemben a javaslat beterjesztője, Sylvain Maillard megvédte a tervezetet, ugyanis szerinte aki ma Franciaországban azt mondja, hogy „mocskos cionista”, az valójában „mocskos zsidót” is ért alatta.

Döntött az Európai Bíróság, „szégyencímkéket” rakatnak a bizonyos izraeli településeken készült termékekre

A határozat minden EU-s tagállamra kötelező érvényű.