Egy jazidi lány, aki szembenézett a megrontójával

Ashraq Haji Hamid egy iraki tévéműsorban konfrontálódott azzal az ISIS-katonával, aki megerőszakolta. 

Bejárták a világot az iraki televízió felvételei, amelyen egy fiatal jazidi lány, Ashraq Haji Hamid szembenéz az Iszlám Állam (ISIS) azon terroristájával, aki megerőszakolta. A megrázó felvételről a The Independent angol lap számolt be.

„Tizennégy éves voltam, annyi idős, mint a lányod, mint a fiad, mint a húgod. Tönkretetted az életemet. Elraboltad az álmaimat. Egykor az ISIS és a te tartottak fogva, de most te fogod megtudni mit jelent a kín és a magány”

– mondta a könnyeivel küszködő lány.

A rövid konfrontáció alatt a sárga börtön kezeslábasban álló férfi egyszer sem nézett a lányra.

Ashraq Haji Hamid négy éven át várta, hogy végre igazságot szolgáltassanak az ügyében, így nem csoda, hogy a szembesítés érzelmi és pszichológiai súlya következtében néhány mondat után összeesett.

MEMRI on Twitter: „Former Yazidi Slave Girl Confronts Captured ISIS Terrorist Who Had Held Her Captive, Violently Raped Her When She Was 14: You Destroyed My Life pic.twitter.com/mCazC4o7j1 / Twitter”

Former Yazidi Slave Girl Confronts Captured ISIS Terrorist Who Had Held Her Captive, Violently Raped Her When She Was 14: You Destroyed My Life pic.twitter.com/mCazC4o7j1

Hamid 14 éves volt, mikor az Iszlám Állam az iraki Kurdisztánban található Sinjar ostroma után, elrabolta őt és unokatestvéreit. A lányokat 100 dollárért adták el szexrabszolgáknak. Hamidot egy Abu Humam nevű férfi vette meg, aki mindennap megverte és megerőszakolta.

A lány három hónap fogság után megszökött, és 2015-ben Németországba menekült. Három évvel később Stuttgartban szembetalálkozott a férfival, aki egykor a fogva tartója volt.

„Azonnal felismertem az arcát, és mindig fel fogom tudni ismerni. A verések miatt, mert szinte a nap huszonnégy órájában látnunk kellett őt. Bárhol látnám őt, felismerném”

– mondta a lány egy 2018-as France 24 interjúban.

Stuttgartban Hamid egy bolt előtt futott össze erőszakolójával, aki azt állította, hogy tud mindent németországi életéről és azt is tudja, hogy hol lakik. Hamid azonnal jelentette az esetet a német hatóságoknak, de miután egy hónapig nem érkezett hír, a lány úgy döntött, biztonságosabb, ha hazatér Irakba.

A France 24, 2018-as interjúja a lánnyal:

Yazidi girl faces her Islamic State captor in the streets of Germany

Subscribe to France 24 now:http://f24.my/youtubeENFRANCE 24 live news stream: all the latest news 24/7http://f24.my/YTliveENEscaping Islamic State…only to …

A Thomson Reuters Foundation adatai szerint 2015-ig legalább 5 ezer jazidi lányt rabolt el az Iszlám Állam. A jazidik talán a legmarginálisabb kisebbség Irakban és a Közel-Keleten. Ennek egyik oka, hogy a muszlimok „sátánimádóknak” tartják őket, mivel a vallás az ördögöt, mint olyan bukott angyalt tiszteli, akit Isten vissza fog fogadni. A vallás kurd eredetű, és keveri az iszlám, a kereszténység, és a perzsa mágus hit egyes elemeit.

Hamid esete nem egyedülálló, a France 24 szerint több jazidi menekült is jelentette az európai hatóságoknak, hogy látták az utcán az ISIS egykori harcosait.

„El kellett hagynom az országomat, a családomat, a rokonaimat miatta. Azért tettem, hogy elfelejtsem, aztán Európában szembetalálkoztam vele” – mondta a lány.

Az elkövetőt a német hatóságok végül megtalálták és visszatoloncolták Irakba. Így öt év után Hamid egyike lett annak a kevés ISIS áldozatnak, aki számára igazságot szolgáltattak.

Újabb jazídi nők és gyerekek szabadultak ki az Iszlám Állam fogságából

Utcára tódulva köszöntötték az Irakba visszatérő jazidi nők és gyerekek csoportját. 4 év után térhettek haza Szíriából, ahol az Iszlám Állam terroristái tartották őket fogva.