Újabb jazídi nők és gyerekek szabadultak ki az Iszlám Állam fogságából

Utcára tódulva köszöntötték az Irakba visszatérő jazidi nők és gyerekek csoportját. 4 év után térhettek haza Szíriából, ahol az Iszlám Állam terroristái tartották őket fogva.

Jazidi nők és gyerekek tértek vissza Szíriából az északnyugat-iraki Szindzsárba, miután kiszabadultak az Iszlám Állam fogságából – jelentették iraki hatósági források. A hírt megerősítette a Szindzsárt is ellenőrzése alatt tartó kurd regionális kormányzat (KRG) is, amelynek egyik tisztségviselője hozzátette, a kormányzat is segített az emberek hazatérésében.

Míg a Reuters hírügynökség szerint a Szindzsár-hegységben található Szinúni városába visszatért csoportban 3 nő és 18 gyerek van, az asz-Szumaríja iraki tévécsatorna értesülései szerint 21 gyerek van köztük. A csatorna szerint a csoport tagjai több mint négy évet voltak a terroristák fogságában.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva arról számol be, hogy a hazatérőket sokan az utcára tódulva köszöntötték.

Az Irakkal szomszédos Deir-ez-Zór tartománybeli Baghúz település az Iszlám Állam terroristáinak egyetlen megmaradt területe. A helyszínen már egy hete folyik a civilek evakuálása, amelyet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet irányít.

Az SDF szóvivője szerint ha ez befejeződik, megkezdik a még bujkáló dzsihadisták elleni végső offenzívát.

A héten korábban az SDF bejelentette, hogy a terroristáktól frissen visszafoglalt kelet-szíriai térségben több tucat ember holttestét rejtő tömegsírra bukkantak. A szóvivő szerint a legyilkolt emberek a dzsihadisták fogságába került jazidik lehettek, de ennek megerősítésére még folynak a vizsgálatok.

Iraki hatóságok információi szerint Baghúzban vélhetően mintegy 3 ezer jazidi nő van, akiknek a sorsáról egyelőre nem tudnak semmit.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2014 augusztusában foglalták el a jazidik fellegvárát, az északnyugat-iraki Szindzsárt. A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak tartott jazidik közül az esetek többségében a férfiakat meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki. Az ENSZ szerint a dzsihadisták tette kimerítette a népirtás fogalmát.

A jazidi közösség nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabiloni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.