Egy olasz város elzárkózik a botlatókövek elhelyezésétől

A 40 ezer lakosú olaszországi Schio városának közgyűlése elzárkózik attól, hogy botlatókövekkel állítsanak emléket a település második világháborúban elhurcolt zsidó áldozatainak, mégpedig arra hivatkozva, hogy az túlságosan megosztó volna — írja a Jerusalem Post.

A botlatókő projektet egy német művész, Günter Demnig kezdeményezte 1992-ben és Európa 21 városában több, mint 70 ezer ilyen típusú mementó található, a köveken olvasható az elhunyt neve, születési éve és elhurcolásának dátuma.

Albertio Bertoldo, a várost irányító jobbközép koalíció egyik tagja a La Republica olasz napilapnak elmondta, hogy félnek, hogy a kezdeményezés „gyűlöletet és megosztottságot eredményezne, mely zavarná az elhunytak emlékét.”

A 14 botlatókő felállítására az ellenzéki Demokrata Párt javaslatára került napirendre a város közgyűlésében. Az ellenállás mind a helyieket, mind pedig az olaszországi zsidó közösséget felháborította.

Botlatókövek Velencében.

„Hogy a botlatókövek a schioi önkormányzat szerint provokatívak volnának, teljes abszurdum, és félő, hogy a felelősség elkenése miatt tartózkodnak a megemlékezéstől”

– nyilatkozta közleményében az Egységes Olasz Zsidó Közösségek vezetője, Noemi Di Segni.

A zsidó vezető hozzátette: „ez súlyosabb az egyéni érdektelenségnél, mert a holokauszt-tagadást emeli intézményi szintre.”

Valter Orsi, Schio város polgármestere az olasz Corriere della Sera napilapban visszautasította a vádakat, s közleményében úgy fogalmazott,

„nincs politikai célunk, de a városban már van a táborok áldozatainak emléket állító műalkotás.”

Fegyveres neonácikra csapott le az olasz rendőrség

Új náci pártot alapítottak Olaszországban. Olyan radikális fajgyűlölőket toboroztak, akik fegyverekkel is képviselték volna a faji felsőbbrendűségen alapuló nézeteiket.