Corbyn nem adna el fegyvereket Izraelnek

A brit Munkáspárt felfüggesztené azoknak a fegyvereknek az eladását, amiket szerintük Izrael a „palesztin civilek emberi jogainak megsértésére használ”. 

Újabb részletet árult el arról Jeremy Corbyn, mit tenne, ha őt választanák meg Nagy-Britannia miniszterelnökének december 12-én. A brit Munkáspárt elnöke vasárnap azt ígérte, hogy ha győzni fog a választásokon, különös figyelmet fordít majd a brit gyártású fegyverek exportpiacára, hogy azokat ne használják különböző külföldi összecsapások során — többek között az izraeli-palesztin konfliktusban.

„A Munkáspárt új internacionalizmusa azt jelenti, hogy létre fogunk hozni egy békéért és konfliktus-megelőzésért felelős alapot, és további 400 millió fontot fordítunk arra, hogy a diplomáciai lehetőségeinket bővítsük. Fokozni fogjuk a fegyverexport feletti ellenőrzést, hogy semmiképp ne tápláljunk konfliktusokat — Jemenben vagy Izraelben és a palesztin területeken”

— jelentette ki Corbyn a Ynetnews szerint abban a beszédében, amiben pártja külpolitikai vízióját vázolta fel.

A gondolat azonban nem első alkalommal került nyilvánosságra a Munkáspárt részéről, a szervezet egyik kiadványában is olvasni lehetett róla nemrég. A szövegben már előrevetítették: a baloldali párt arra készül, hogy azonnal felfüggeszti Szaúd-Arábia számára azoknak a fegyvereknek az eladását, amiket Jemenben vetnek be, valamint azokét, amiket Izrael a palesztin civilek emberi jogainak megsértésére használ”.

Corbyn elbeszélgetne a brit főrabbival

Canterbury érsekét is kerekasztal beszélgetésre invitálta nem sokkal azután, hogy a zsidó vezető aggodalmának adott hangot a Munkáspártban eluralkodó antiszemitizmus miatt.