Visszavágás: levették műsorról Roger Waters új koncertfilmjét

Egy helyi zsidó szervezet tiltakozása miatt döntött úgy az amerikai mozi vezetése, hogy törli műsoráról az antiszemitának tartott zenész új koncertfilmjének második vetítését – írja a The Jerusalem Post.

Történt valami jelentős az elmúlt hónapban, ami eléggé elkerülte a közvélemény figyelmét – írja a lap. Egy, az egyre növekvő antiszemitizmus ellen küzdő kis csoport elérte, hogy töröljék Roger Waters Us + Them című új koncert-dokumentumfilmjének vetítését a Los Angeles-i Westwood iPic mozijában.

Zsidó körökben Roger Waters legalább annyira ismert Izrael-ellenességéről és antiszemitizmusáról, mint a zenéjéről. Legelőször akkor kapott komoly kritikát, amikor 2013-ban egy koncertjén egy disznó alakú lufit engedett el, amin Dávid csillag és dollárjel volt.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ munkatársa szerint ez egy groteszk jelzése volt a zsidógyűlöletnek.

Ugyanabban az évben, a Rolling Stone magazinban Roger Waters arra hívta fel zenésztársait, hogy csatlakozzanak hozzá az izraeli termékek bojkottját hirdető BDS-mozgalomhoz. Azóta számos alkalommal fogalmazott meg Izraelt támadó kritikákat, valamint próbálja kiközösíteni azokat a zenészeket, akik fellépnek Izraelben.

Roger Waters – Us + Them Tour, A Film by Sean Evans and Roger Waters

Roger Waters Us + ThemA film by Sean Evans and Roger Watershttp://rogerwatersusandthem.comRoger Waters, co-founder, creative force and songwriter behind Pink…

Azt mondja, sok művész azért fél csatlakozni hozzá, mert attól tartanak, az a karrierjük végét jelentené. Ez a vád viszont már tisztán a zeneipar zsidó szereplői ellen szól és nem Izrael ellen – jegyzi meg a cikkíró.

Mindezek ellenére Roger Waters viszonylag érintetlen maradt egy olyan időszakban, amikor más „izmusok”, például a rasszizmus vagy a szexizmus sok komoly karriert akasztott meg.

Az ő koncertjei továbbra is milliós dollárbevételeket termelnek, népszerű interjúalany, és viszonylag kevés őt bojkottáló kampánnyal szembesült.

A néhány emlékezetes kivétel közül az egyik Miami Beach-hez kötődik, amikor hirtelen törölték tucatnyi fiatal részvételét egy koncerten, miután a helyi zsidó közösség antiszemitizmussal vádolta a zenészt. Továbbá több német műsorszolgáltató sem engedte műsorra tűzni Roger Waters koncertjét, hasonló okok miatt.

Roger Waters Izrael-ellenes filmje miatt nyugtalankodnak az amerikai zsidók

A BDS-mozgalom egyik legaktívabb propagandistájának közreműködésével készült egy „dokumentumfilm”, amit Maryland államban terveznek bemutatni.

Waters új dokumentumfilmjét a 2017/2018-as koncertturnéja közben forgatták, és most októberben mutatták be néhány moziban. Los Angelesben két előadást terveztek: október 2-án és 6-án. Az első este tucatnyi ember ment a mozi elé Westwoodba és szórólapokat osztogattak a zenész antiszemita tevékenységéről.

A növekvő globális antiszemitizmus ellen harcoló Jad Jamin nevű szervezet tagjai voltak a tiltakozók. Megmozdulásuk azonban inkább volt oktatási jellegű, mintsem tiltakozás. Hangos zene és kiabálás helyett, ami megzavarta volna a vetítést (ahogyan azt tipikusan egy BDS-tüntetésen csinálják), inkább csendben szórólapokat osztogattak és az érdeklődők kérdéseire válaszoltak.

Egyik tagjuk a vetítés megszakítását kezdeményezte, egy másik pedig a mozi vezetőségénél panaszkodott, majd megkérték, hogy távozzon, de akkor még nem beszéltek a lánc regionális igazgatójával.

Őt később e-mailben kérték, hogy törölje a következő vetítést. A vezetés először aggodalmát fejezte ki a kérés miatt, ami cenzúrát, művészetbe való beleszólást jelentene, de később úgy látták, hogy nekik is felelősségük van abban, hogy ne sértsék meg emberek, vallások, csoportok egészét. A mozi végül törölte az október 6-ai vetítést.

Shimon Levit on Twitter: „JEWS FOUGHT BACK….AND WON!RT – Two days ago (Oct 2, 2019) we protested against antisemite Roger Waters at iPIC Westwood. Today we got word that our efforts were a success!WE GOT iPIC TO CANCEL ALL FURTHER SHOWINGS! #JewsFightBack #YadYamin pic.twitter.com/DbiXqjTBSe / Twitter”

JEWS FOUGHT BACK….AND WON!RT – Two days ago (Oct 2, 2019) we protested against antisemite Roger Waters at iPIC Westwood. Today we got word that our efforts were a success!WE GOT iPIC TO CANCEL ALL FURTHER SHOWINGS! #JewsFightBack #YadYamin pic.twitter.com/DbiXqjTBSe

A legtöbb ember megkérdőjelezhetőnek tartja Roger Waters Izrael-ellenességét, de nem szólít fel bojkottra a zenész/aktivista ellen, mert elutasítják a kulturális bojkottot, az ugyanis szerintük aláássa a békét, és okai a kulturális különbségekből erednek.

Mások azért nem kezdeményeznek bojkottot Roger Waters ellen, mert úgy érzik, eredménytelen lenne. Ők talán átgondolhatják álláspontjukat e legutóbbi eredmény láttán.

A Westwood-i iPic mozinál fellépő aktivisták azt akarták üzenni, hogy az antiszemitizmus a rasszizmushoz és a szexizmushoz hasonlóan mérgezi világunkat, és többé nem lehet büntetlenül nyíltan antiszemitának lenni.