Trump tálibokkal tanácskozna

A radikális iszlamista tálibokkal folytatott béketárgyalások újraindítását jelentette be Donald Trump amerikai elnök miközben Afganisztánban amerikai katonáknál vizitált.

Az MTI közlése szerint Trump csütörtökön a Kabulhoz közeli Bagramban lévő amerikai légitámaszponton tett látogatást az amerikai hálaadás ünnepe alkalmából.

„A tálibok megállapodást akarnak – meglátjuk, hogy valóban kötnek-e egyezséget. Ha megteszik akkor megteszik, ha nem akkor nem. Így is, úgy is jó”.

— mondta Trump, aki afgán hivatali kollégájával, Asraf Gánival tartott találkozóján nyilatkozott.

A hálaadás ünnepe alkalmából tett, előre be nem jelentett afganisztáni látogatásán Trump felidézte, hogy az eddigi béketárgyalásokon az Egyesült Államok tűzszünetet sürgetett, de ettől a tálibok elzárkóztak. Trump szerint a helyzet most változott, és a kabuli kormány ellen lázadó szélsőségesek fegyvernyugvást akarnak. Reményét fejezte ki, hogy ez valóban így lesz.

Fotó: wikimedia

Az amerikai elnök szerint az afganisztáni tálibok tűzszünetet és békét akarnak. Trump megerősítette azt is, hogy 8600-ra csökkentik az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák létszámát. Jelenleg mintegy 13 ezer fős amerikai kontingens teljesít szolgálatot a dél-ázsiai országban.

Az elnök mindössze néhány órás afganisztáni látogatásán pulykát szolgált fel néhány amerikai katonának, és helyet foglalt az asztaluknál, hogy együtt költsék el a hálaadásnapi vacsorát. 

Az amerikai kormány csaknem egy éven át tárgyalt a tálibokkal a 18 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról, de Trump szeptember 7-én – hírek szerint az utolsó pillanatban, amikor karnyújtásnyira került az egyezség megkötése – felfüggesztette a tárgyalásokat, miután megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona.

Több tízezer afgán polgári személy és több mint 2400 amerikai katona halt meg az Egyesült Államok leghosszabb, 18 éve kezdődött háborújában.