Jön az 500.: Játszd újra, Kern!

Szombaton 500. alkalommal alakítja Allen Felixet a Játszd újra, Sam! című világsikerben Kern András.

Woody Allen vígjátékát több mint 30 évvel ezelőtt, 1983 novemberében láthatta először a közönség, Valló Péter rendezésében. Szinte páratlan, hogy egy prózai darab ilyen hosszú időn keresztül, töretlen sikerrel szerepeljen egy színház repertoárján — emlékeztet a Vígszínház szerkesztőségünknek elküldött közleményében.

2019. november 30-án, most szombaton a Pesti Színház színpadán Kern András 500. alkalommal alakítja Allen Felix szerepét a Játszd újra, Sam! című előadásban.

Allen Felix egy gátlásos, esetlen, neurotikus értelmiségi, akinek élete zsákutcába került. Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, Humphrey Bogart, akitől meg szeretné tudni a sikeres férfiélet titkát.

Fotó: Vígszínház

A fergeteges komédia 36 évvel ezelőtt, 35 évesen találta meg Kern Andrást, aki a hosszú évek során soha nem engedte lecserélni a jelmezét: a mai napig ugyanazt a ballonkabátot viseli, amelyet a bemutatón is.

Nagyon szeretem ezt az előadást, a pályám több mint fele ezzel telt el. Az az érdekes, hogy egyáltalán nem untam meg, mert ami jó, azt az ember nem unja meg, a rosszat akár már másnap, de a jót nem. A harminchat év alatt semmit sem változtattam a szövegen, összesen talán három szó van, amit másképp mondok.

— mondta a jubileumi előadással kapcsolatban Kern, akit a színházi szakma és a publikum is az ország egyik legkedveltebb művészének tart.

Woody Allen előadásában olyan pályatársakkal szerepelhetett együtt az elmúlt három és fél évtizedben, mint Hegyi Barbara, Balázsovits Edit, Halász Judit, Egri Márta, Pápai Erika, Simon Mari, Balázs Péter, Sipos András, Epres Attila, Kerekes József, Hevér Gábor, Détár Enikő, Götz Anna, Haumann Petra, Liptai Claudia vagy Malek Andrea.

Kern, aki saját zsidóságáról régóta nyíltan beszél, bár sosem szereti nagy dobra verni felmenői történetét, pár éve a Kibic magazinnak beszélt identitásáról. Ebből az is kiderül, hogy nyolc évesen apjától tudta meg (,,Hát, cseszd meg, igaz”), hogy zsidók, miután osztálytársa szembesítette ezzel.

Fotó: Vígszínház

Abban az interjúban Kern a zsidó-palesztin kérdésről is elmondta karakteres véleményét:

„Az emberekben lévő több-kevesebb rasszizmus soha nem fog eltűnni, hiába szeretnénk. Az emberi rasszok nincsenek túl jóban egymással. Hiába mondják, hogy majd Izraelt összebékítik a palesztinokkal, soha nem fogják megoldani.”