Bolívia „normális kapcsolatokra” törekszik Izraellel

Bolívia átmeneti kormánya visszaállítaná a csaknem egy évtizede megszakadt diplomáciai kapcsolatokat a zsidó állammal.

„A normális kapcsolatok előnyös hatással lennének mindkét országra” – jelentette ki Karen Longaric, az átmeneti kormányzat külügyminisztere, akit a La Razón című helyi lap csütörtöki száma idézett.

Evo Morales lemondatott elnök 2009-ben szakította meg országa kapcsolatait a zsidó állammal a Gázai övezetben folytatott katonai bevetések miatt. Izrael üdvözölte a La Paz-i átmeneti kormányzat elhatározását.

„Mindezt az Izrael-ellenes Morales elnök távozása és az új, Izrael-barát kormány megalakulása tette lehetővé” – írta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter Twitter-oldalán.

„Ez a lépés hozzá fog járulni Izrael külkapcsolatainak és a világban elfoglalt szerepének a megerősítéséhez” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Morales már közvetlenül elnökké választása után palesztinbarát külpolitikát kezdett folytatni. 2009-ben megszüntette a diplomáciai viszonyt Izraellel, egy évre rá pedig egyoldalúan elismerte a palesztin államiságot. Nemzetközi beszédeiben folyamatosan ostorozta Izraelt, amiért „megöli” és földönfutóvá teszi a „bennszülött” palesztin lakosságot. 2014-ben már egyenesen „terrorista államnak” nyilvánította Izraelt.

Karen Longaric bolíviai külügyminiszter

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar.

Az átmeneti kormányzat azt hangoztatta, hogy mindössze a közrend helyreállítását és az új választások megtartását akarja elérni, valójában azonban mélyreható változtatásokat foganatosított a latin-amerikai ország külpolitikájában.

Az új bolíviai kormány megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Nicolás Maduro vezette Venezuelával, s kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országokat tömörítő Bolívári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) nevű kormányközi szervezetből.

Tizenegy évet követően pedig kedden a bolíviai külügyminisztérium nagykövetet jelölt ki Washingtonba a diplomáciai kapcsolatok rendezése végett.

Erőszakba fulladhat a bolíviai hatalomváltás

Az egy hete elmozdított elnök mellett tüntetnek a koka-farmerek, a demonstrálók ellen kivonult a hadsereg.