Izrael nem adja ki a palesztin terroristák holttesteit

A rendeletet a védelmi miniszteri pozíciót rövid ideje betöltő Naftali Bennett hozta, aki elődeinek gyakorlatát változtatja meg azzal, hogy visszatartja az izraeli hadsereg által megölt terroristák holttesteit családjuktól.

A miniszter döntését az indokolta, hogy a terroristák temetésén az adott terrorcsoport, melyhez a halott tartozott, rendszerint erőszakos tüntetéseket és zavargásokat szított – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency.

Az új rendelet hatálya alól egyedül a védelmi miniszteri jóváhagyása adhat eseti felmentést.

A döntés jóváhagyását egy ütközetben elhunyt izraeli katona, Hadar Goldin hadnagy családja sürgette, ugyanis a katona holttestét a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet öt évig nem adta ki Izraelnek. Egy másik katona, Oron Shaul őrmester holtteste még mindig Gázában van. Ezeket a katonákat a Hamász a 2014-es konfliktusban gyilkolta meg, ugyanakkor két civil áldozat, Avera Mengistu és Hisham al-Sayed holttesteit is a terrorszervezet tartja magánál.

Bennett miniszter döntését a Palesztin Hatóság elítélte, megjegyezve, hogy ez is azt bizonyítja, „Izrael terrorista ország”.

Bennett védelmi miniszter: „Az izraeli hadsereg szabad kezet kap”

A héten megbízott új védelmi miniszter, Naftali Bennett elmondta: „Azok a terroristák, akik Izraelt akarják támadni, mostantól nem fognak tudni aludni éjszaka, sem otthonukban, sem az ágyukban”.