Bukták az állampolgárságot a dzsihadisták Dániában

Az északi országban nem volt még példa az Iszlám Államhoz tartozók útlevelének megvonására, az erre vonatkozó törvénytervezetet nemrég fogadták el a parlamentben.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök a koppenhágai törvényhozásban kedden mondott beszédében hangsúlyozta: örvendetes, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet két tagjától az új jogszabály alapján megvonták az állampolgárságot.

Helyi sajtóértesülések szerint egy terrorizmussal vádolt dán-török állampolgárról van szó és egy nőről, akiről a Berlingske című dán lap úgy tudja, férjéhez csatlakozott a szélsőségesek soraiban.

Mattias Tesfaye, bevándorlási és integrációs miniszter a TV2 dán televízió műsorában kijelentette, két további esetben folyik eljárás az útlevél megvonására.

A dán parlament (Folketing) október végén fogadott el törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi illegális fegyveres csoportokban harcoló, különösen az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó, kettős állampolgárságú dzsihadistákat megfosszák dán útlevelüktől. A döntés ellen az érintettek négy héten belül panaszt emelhetnek.

Vajon hol köt ki végül a Szíriából visszatérő ISIS-os leányanya?

Shamima Begum 15 évesen ment társaival Szíriába, hogy egy terrorista felesége legyen.