„Szó sincs Netanjahu elleni puccsról”

Gideon Száár, a Likud vezető törvényhozója elutasította Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök kijelentését, miszerint a vádemelések puccskísérletet jelentenének, de megerősítette, ő könnyen kormányt tudna alakítani.

Száár veszélyesnek találta Netanjahu reakcióját, hogy boszorkányüldözés folyik ellene és ki kell vizsgálni a nyomozást végző bűnüldöző szerveket, miután Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön bejelentette, hogy vádat emel ellene három korrupciós ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt — írja az ujkelet.live.

„Ez nem puccskísérlet. Felelőtlenség ilyen állítani… Ez nem a rendszer megreformálására irányul, hanem az összeroppantására.”

— hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Mandelblit egy „feddhetetlen ember” és nem mellesleg Netanjahu kinevezettje.

Száár hozzátette, Netanjahunak kijár az ártatlanság vélelme, és reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök végül tisztázza a nevét. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a jelenlegi miniszterelnök hivatalban maradásának nem jogi, hanem politikai akadálya van.

„Teljes mértékben támogattuk mindannyian [a Likudban], annak ellenére, hogy hibákat követett el, mint például a Knesszet feloszlatása [májusban]. Van valaki, aki azt hiszi, hogy harmadik, negyedik, ötödik vagy hatodik választások esetén kormányt fog alakítani?”

A Likudos politikus sürgeti a miniszterelnököt: tegye lehetővé az előrehozott pártelnöki választást; engedélyezze a szabad versenyt, véleménye szerint így garantálható, hogy a Likudnál maradjon a hatalom, és megoldódjon a válságot, amiről Netanjahu azt mondta, nevetség tárgyává teszi őket globális szinten.

Száár szerint a pártelnöki választásokra két héten belül sort kell keríteni. Ez lehetővé tenné, hogy az új vezető kormányalakítással próbálkozzon a csütörtökön kezdődött 21 napos folyamat során.

A teljes cikk itt olvasható.

„Vádat emelek három ügyben a miniszterelnök ellen korrupcióért”

Netanjahu „összeesküvésnek” látja a vádemelést, szerinte a rendőrség és az ügyészség összejátszik politikai ellenfeleivel. Nagy Gabriella írása.