Bellatrix Lestrange színésznője megtudta, hogy nagyapja zsidómentő volt

Helena Bonham Carter egy dokumentumfilm forgatásakor fedezte fel, hogy spanyol nagyapja francia zsidókat mentett.

Jövő héten mutatják be az angol televízióban a „Nagyszüleim háborúja” című dokumentumfilm-sorozatot, amely hírességek felmenőinek a történetein keresztül meséli el a második világháborút. Helena Bonham Carter, a „A király beszéde”, a „Harcosok klubja” és a Harry Potter-filmek színésznője a sorozat egyik alanya — számolt be az Algemeiner.

Carter egyébként anyai ágon zsidó származású. A színésznő nagyapja Eduardo Propper de Callejon spanyol diplomata volt, aki Franciaországban szolgált a háborúban és több francia zsidónak segített megszökni a nácik elől.

„Lenyűgöző megismerni a családomat. Én túl későn születtem, ők pedig túl korán meghaltak. Ezért most olyan, mintha végre találkoztam volna velük és rendesen beszélgethettünk”

— mondta a színésznő.

A dokumentumfilmben Helena Bonham Carter meginterjúvolja anyai nagymamáját is.

„A gyerekeinknek és az unokáinknak is beszélniük kellene a szüleinkkel, hogy ők átadhassák a történeteiket. Ráébredtem, micsoda hallgatás veszi körül a traumákat, időre van szükség az értelmezésükhöz. Itt az ideje, hogy az emberek meséljenek, mi pedig meghallgassuk őket”

— jelentette ki Bonham Carter.

A sorozatot a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából készítette a Wild Pictures.

„Harry Potter” zsidó dédapja miatt zokogott egy tévéműsorban

A BBC egyik programjának felvétele során érzékenyült el a fiatal brit sztárszínész, Daniel Radcliffe.