„Harry Potter” zsidó dédapja miatt zokogott egy tévéműsorban

A BBC egyik programjának felvétele során érzékenyült el a fiatal brit sztárszínész, Daniel Radcliffe.

Nagyon felzaklató azt látni, hogy pusztán az a tény, hogy valaki zsidó, önmagában bizonyítékként szolgálhat valamire

idézi a 29 éves színészt a The Jerusalem Post, amely arról számolt be, hogy a Harry Potter filmek címszerepével világhírűvé vált Radcliffe a napokban egy tévéműsorban saját családjának múltjáról nyilatkozott.

Amikor dédapja, a 42 évesen öngyilkosságot elkövetett Samuel Gershon búcsúlevelét olvasta fel, a művésznél eltört a mécses.

Radcliffe a BBC egyik televíziós programjában nem csak dédapja öngyilkosság előtt írt leveléből idézett, de citálta azt a rendőrségi jelentést is, amely arról tanúskodik, hogy a hatóságok antiszemita percepció alapján, elfogultan viszonyultak a színész őseinek tragédiájához.

Történt ugyanis, hogy „Harry Potter” dédapja keményen dolgozott, hogy felépítse a család londoni ékszerüzletét, amelyet azonban 1936-ban kirabolták, így a család vagyona odaveszett. Gershon és az apja kártérítésért folyamodott, ám a rendőrök, a korszak antiszemita közhangulatának befolyása alatt azt állították, hogy a család tervezte meg a rablást, azaz biztosítási csalást próbált elkövetni. Erre a következtetésre a korabeli rendőrségi iratok alapján pusztán az alapján jutottak a hatóságok, hogy zsidókról van szó. A csőddel való szembesülés, valamint az az érzés, hogy ő tehet a családja lejtmenetéről, vezetett Gershon öngyilkosságához.

A cikk szerint évekkel a 42 éves férfi halála után a család késedelmesen ugyan, de végül mégis kártérítésben részesült. Radcliffe — aki anyai ágról zsidó — korábban arról nyilatkozott, hogy ő maga szekuláris nevelést kapott, és számára a zsidóság sosem jelentett annyit, amennyit édesanyjának illetve a nagymamájának.