A zsidó demokraták Trumptól tartanak a legjobban

A republikánus párt támogatói viszont „szégyenteljesnek” látják a demokraták jelöltjeit.

Egyre közeledik a 2020-as amerikai elnökválasztás, és a demokrata párt zsidó támogatóinak közössége is beszállt a kampányba — ezúttal Donald Trumppal szemben.

„A zsidó demokratáknak kötelességük azon dolgozni, hogy Donald Trump vereséget szenvedjen 2020-ban. A szavai, tettei, bigottsága és hazugságai mind hozzájárulnak az erőszak és antiszemitizmus növekedéséhez az országban”

— fejtette ki véleményét Ron Klein, az amerikai Zsidó Demokrata Tanács (JDCA) elnöke. A szervezet egy kampányvideóval is előállt, amiben azt üzenik:

„Az amerikai zsidók számára ma az elnök jelenti a legnagyobb fenyegetést”.

A videóban megjelennek a fehér felsőbbrendűséget éltető charlottesville-i 2017-es tüntetés tagjai, a pittsburgh-i zsinagóga elleni merénylet részletei, és Donald Trump néhány mondatos idézetei, amikkel az elnök „zsidóellenes” hozzáállását próbálják sugallni. Trump zsidó családtagjairól (lásd Ivanka Trumpot és Jared Kushnert) nem esik szó a videóban.

Trump is the Biggest Threat to American Jews

President Trump has fueled the flames of anti-Semitism. His emboldening of white nationalists and attacks on American Jews have led to rises in anti-Semitism…

Mindemellett a republikánus oldalon is kezdetét vette a kampány, amibe szintén beleállt a zsidó közösség egy része — írja a Jewish Telegraphic Agency. A hónap elején a Republikánus Zsidó Koalíció 10 millió dolláros kampányt indított — főleg olyan online hirdetésekkel, amikben a demokrata elnökjelölteket „szégyenteljesnek” nevezik.