Miért támadják az amerikai liberális zsidók az izraeli telepekkel kapcsolatos bejelentést?

A Donald Trump elnök által a napokban bejelentett fordulatot, miszerint az Egyesült Államok a továbbiakban nem tekinti illegálisnak a Júdea-Szamáriában található zsidó telepeket, az amerikai liberális zsidók ismét az amerikai belpolitika tükrében képesek csak megítélni.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentése a legtöbb izraelit minden bizonnyal jó érzéssel töltötte el. Nem így az amerikai zsidók tekintélyes részét. Ez sokat elmond az amerikai zsidók által gondolt fontossági sorrendekről és arról, mennyire nem érdekli őket, hogy az izraeliek mit gondolnak, illetve mi tekinthető előnyösnek Izrael állam szempontjából – írja véleménycikkében a Jewish News Syndicate.

Csakúgy, mint korábban, a Golán-fennsík elismerésének kérdésében, az iráni nukleáris megállapodás felszámolásának ügyében vagy a Palesztin Hatóság terrorizmusért való felelősségre vonásában, Izrael nagy fokú egységet mutatott. A döntések helyességét mind Benjamin Netanjahu kormányfő, mind riválisa, Beni Ganz elismerte és üdvözölték azt az amerikai álláspontot, hogy Izrael határai nem feltétlenül az 1949-ben tűzszünetben kialkudott vonalak mentén húzódnak.

Pompeo bejelentését megelőzően David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete értesítette Ganzot az amerikai döntésről. Ha Ganz bármiféle ellenvetéssel élt volna, vagy kéri a döntés elhalasztását, az amerikai fél minden bizonnyal engedett volna a kérésnek.

Ganz azonban egyértelműen kijelentette, hogy

„a telepek és Júdea-Szamária kérdését olyan egyezményeknek kell meghatározni, melyek megfelelnek a biztonsági szükségleteknek, a békét szolgálják és figyelembe veszik a realitásokat is”.

Éppen ezért fontos kijelenteni, hogy a telepek létezése nem ütközik nemzetközi jogba. Miközben a palesztinok igazából soha nem ültek le Izraellel megtárgyalni a Jordán-folyó nyugati partján fekvő terület státuszát, a világ mégis lopott, megszállt területként tekint erre a vidékre, amit vissza kell adni az araboknak és ezzel kapcsolatban nincs helye semmiféle alkudozásnak.

Izraeli telep Júdea-Szamáriában

Gantz hozzáállása jól mutatja azt a valóságot, hogy biztonsági kérdésekben a balközéptől a jobboldalig egység mutatkozik, melyben mindenki elismeri, hogy palesztin részről nincs kivel tárgyalni.

Netanjahuhoz hasonlóan Ganz is úgy gondolja, a Jordán-folyó völgye biztonsági szempontból rendkívül fontos, hogy izraeli kézen maradjon és ehhez a telepek akkor is szükségesek, ha a palesztinok egy szép napon esetleg mégis hajlandóak lesznek komolyan tárgyalni a békéről. A telepek felszámolása, Netanjahuhoz hasonlóan Ganz számára is elfogadhatatlan.

Hiába mondja ki egyértelműen a genovai egyezmény, hogy elfoglalt területekről lakosságot elmozdítani illegális, ez a helyzet nem áll fenn Júdea és Szamária esetén, ugyanis az Izrael által önvédelmi háborúban elfoglalt területeknek nem volt jogos tulajdonosuk.

Izrael azokat Jordániától vette el, akik viszont illegálisan birtokolták azt korábban. Arról nem is beszélve, hogy a Nemzetek Ligájának 1922-es döntése alapján zsidók bárhol szabadon élhetnek az országban.

Az ENSZ vonatkozó határozatai nem semmisítik meg a zsidók történelmi és nemzetközi jog által biztosított jogát a telepek létrehozásához. A júdea-szamáriai területek palesztinoknak történő esetleges átadása tehát csakis tárgyalás, és ezzel a palesztinok által is mutatott konszenzuskészség eredménye lehet, nem pedig a nemzetközi jog csűrés-csavarásáé.

Amit tehát az Egyesült Államok a palesztinok számára tulajdonképpen kinyilvánított, az az, hogy

ha a jelenlegi helyzetből elmozdulást kívánnak elérni, azt csak tárgyalások útján lehet megvalósítani. Nem ülhetnek karba tett kézzel várva, hogy a nemzetközi közösség majd ezüsttálcán adja át nekik a területeket.

Éppen ezért azt gondolni, hogy a telepek gondolata nem helyes és hogy azokat fel kellene számolni, mert jogtalanok, egyszerűen nem igaz.

Izraeliek és palesztinok nehéz szomszédsága Júdea-Szamáriában

„Nevetséges azt mondani, hogy a zsidók nem élhetnek itt. Ez a Biblia része.” Reuters-riport a vitatott vidékről.

Mindezek fényében amerikai zsidók egyes csoportjainak, mint például a Reform Zsidóság Szövetségének a döntéssel szemben megfogalmazott kritikája teljesen megalapozatlan. Ugyanez vonatkozik azon demokratapártiakra, akik amúgy Izrael-barátnak nevezik magukat.

Akkor tehát miért?

Mert sokan azt gondolják, hogy Izrael fennhatósága ezeken a területeken az országot apartheid irányba tolja, vagy esetleg egy olyan kétnemzeti állam irányába, melyben a zsidók kisebbségben lesznek. Ugyanakkor Izrael sosem hagyná, hogy olyan palesztin állam alakuljon, mely a Gázát uraló Hamászhoz hasonló politikát folytatna, veszélyeztetve ezzel a zsidó állam biztonságát.

Ugyanakkor a liberális amerikai zsidók álláspontjának fő motivációja sokkal inkább az, hogy mindent elleneznek, amit Trump csinál. Akár jó Izraelnek, akár nem. Így például ellenezték az amerikai követség Jeruzsálembe kötöztetését is, holott, ha ugyanezt az Obama kormány lépi meg, üdvözölték volna a lépést.

Egy olyan politikai környezetben, ahol a Demokraták mindent elutasítanak, amit Trump tesz vagy gondol, aligha meglepő, hogy az elnök által helyes és fontos lépéseket is ellenezni fogják. És ez még akkor is igaz, ha a Trump által felülvizsgált és megváltoztatott korábbi irányok hazugságra és tévedésekre voltak alapozva.