Ganznak sem sikerült a kormányalakítás, mi várható ezután?

Miután korábban sem Netanjahunak, most pedig a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganznak sem sikerült kormányt alakítani, Izrael minden bizonnyal egy harmadik választás elé néz.

Néhány órával a határidő előtt a Kék-Fehér párt vezetője, Beni Ganz is visszaadta kormányalakítási mandátumát Reuven Rivlin államelnöknek, hasonlóan ahhoz, ahogy Benjamin Netanjahu tette egy hónappal korábban – írja a Jewish News Syndicate.

Izrael állam történelmében így először alakul ki olyan helyzet, hogy a Knesszetnek 21 napja van arra, hogy tagjai közül 61 fős többséggel miniszterelnököt nevezzen ki. Ha ez nem sikerül, nem marad más, mint egy következő, harmadik választás megtartása.

Ganz is feladta: visszaadta kormányalakítási megbízását az államelnöknek

Ehhez hasonló jogi helyzet még soha nem volt eddig Izraelben.

Ganz televíziós interjújában elmondta, hogy liberális egységkormány megalakításán dolgozott, sikertelenségének okaként Netanjahut nevezte meg.

Netanjahu még a határidő lejárta előtt hívta Ganzot tárgyalóasztalhoz, „előfeltételek nélkül”, mondván, „Izrael történelmi lehetőségek és óriási biztonsági kihívások előtt áll”.

Beni Ganz a sajtótájékoztató után

A Kék-Fehér Párthoz közeli források az egységkormány megalakításának sikertelenségeként két okot jelöltek meg. Egyrészről a Kék-Fehér párt vezetőjének ellenállását egy olyan rotációs alapú kormányban való részvételre, amelyben a másik miniszterelnök, Netanjahu vádemelési eljárás alatt áll.

A másik, a Netanjahu által vezetett Likud párt szövetsége a vallásos pártokkal, akikkel együttesen 55 képviselői helyet birtokolnak, és akikkel minden bizonnyal képtelenség lett volna a Ganz által preferált liberális programot megvalósítani.

Az izraeli 12 hírcsatorna szerint ugyan maga Ganz elfogadta volna a Netanjahuval való rotációs kormányzást, a párt más vezetői, így annak második embere, Yair Lapid azonban teljesen elzárkózott ettől.

Mindezek ellenére korábban mégis volt remény a kormányalakításra, melyhez az Jiszráel Béténu Pártot vezető Avigdor Liberman segítsége kellett volna. Liberman pártja 8 képviselői helyet szerzett az utolsó választás alapján, amivel akár kormányt is alakíthattak volna a Netanjahu vezette blokkal, 63 képviselői helyet birtokolva. Másik lehetőség szerint Liberman csatlakozhatott volna Gazhoz egy kisebbségi kormányban, amihez azonban az Arab Liga pártszövetség támogatása Kellett volna.

Szerda délben Liberman egy sajtótájékoztatón mindkét lehetőséget elvetette, ellenezve egyrészről az ultra-ortodox pártokkal való együttműködést a Likud-féle koalícióban, másrészről az arab pártokkal való együttműködést egy Ganz által vezetett kormányban.

Se vele, se nélküle: Liberman mindenkit faképnél hagyott

Netanjahut és Ganzot okolja a kormányalakítási fiaskóért a Jiszráel Beiténu párt vezetője.

Döntéséért Libermant minden oldal támadta, Moshe Gafni, az Egyesült Tóra Judaizmus párt vezetője egyenesen antiszemitának nevezte Liberman ellenállását.

Motti Yogev, a jobboldali, vallásos Zsidó Otthon Párt egyik vezetője szerint

Liberman „abszurd szituációt teremtett, ami működőképes kormány híján számos állami szolgáltatást fog gátolni elkövetkezendő hónapokban”.

Hozzátette, hogy „Izraelnek működőképes kormányra van szüksége, Libermannal vagy nélküle”.

Netanjahu miniszterelnök mindeközben megkezdte a következő választás kiírására való felkészülést, pártjában pedig azt szorgalmazza, hogy képviselői listájuk egyezzen meg a korábbi választásban használttal.

Ahogy várható volt, mivel ilyen helyzet korábban nem fordult elő az ország történelmében, egyre többen sürgetik a választási törvény reformját a hasonló szituációkat elkerülendő.