A szíriai támadásokkal Izrael félreérthetetlen üzenetet küld Iránnak

Az izraeli hadsereg légiereje sorozatban hajt végre precíziós megsemmisítő támadásokat olyan, az iráni rezsim telepített szíriai célpontok ellen, amelyek a zsidó állam biztonságát fenyegetik. A szerdán kezdődött katonai akciók egyértelmű üzenete Irán felé, hogy a „játékszabályok megváltoztak”. A legfrissebb jelentések szerint a támadásoknak 23, köztük 16 iráni áldozata van.

A légicsapások válaszként szolgáltak a kedden Damaszkusz irányából érkező, Izraelt megcélzó iráni támadásokra. A rakétákat az izraeli radarok észlelték, emiatt az ország északi részén légiriadók voltak érvényben – írja a Jewish News Syndicate..

Az iráni támogatást élvező támadás minden bizonnyal az izraeliek Damaszkusz környéki, Irán által telepített kilövő állomások elleni hadműveletére kívánt választ adni, ugyanakkor izraeli oldalról nem erősítették meg, hogy a zsidó állam állna a damaszkuszi célpontok kilövése mögött.

Izraeli válaszcsapás a Szíriából indított rakétatámadásra

Netanjahu: „Már korábban is világossá tettem, hogy aki kárt okoz nekünk, annak kárt okozunk.”

Irán szíriai térnyerése egyre szembetűnőbb. Úgy látszik, az iszlám állam egy második Hezbollah kiépítésén munkálkodik, miközben a Bassár el-Aszad szír elnök által felügyelt területeken folytat katonai tevékenységet.

Izrael mindeközben precíziós rajtaütésekkel próbálja az országra fenyegetést jelentő célpontokat megsemmisíteni, megelőzendő a Hezbollah-típusú terrorszervezeteknek a libanonihoz hasonló térnyerését.

Az izraeli légierő által támadott iráni rakétaállások Szíriában

Az iráni különleges egység, a „Kudsz erő” parancsnoka, Kasszám Szoleimáni olyan direktívát léptetett életbe, amelynek értelmében minden izraeli megelőző csapást iráni válaszcsapás fog követni. Ennek célja persze Izrael elrettentése a hasonló megelőző csapásoktól, hiszen az elmúlt évek izraeli támadásai Irán szíriai állásai ellen komoly aggodalmat váltottak ki az iráni vezetésben.

Valószínűnek tűnik, hogy a mostani izraeli megelőző csapás is komolyan hátráltatta Irán szíriai hadműveleteit, hasonlóan a 2018 májusi csapásméréshez, amikor Izrael sikeresen bombázta le majd az összes Irán által Szíriába telepített rakétaállást.

Iránnak nem nagyon van választása. Az országot gazdasági csőd felé sodró amerikai szankciók és a lakosság körében növő elégedetlenség nehét helyzetbe hozzák az iráni vezetést.