Volt Moszad-főnök arcfelismerő rendszerét támadják izraeli jogvédők

Egy izraeli jogvédő szervezet korlátozná az arcfelismerő rendszeréről híres startup, az AnyVision technológiájának eladásait, mert a cég megoldásait Ciszjordániában és világ más pontjain is használják, megsértve az emberi jogokat – írja a The Times of Israel.

Amennyiben igazak a beszámolók, egyre több olyan izraeli cég van, amely szégyent hoz Izraelre – állította a lapnak Dr. Tehilla Shwartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet (IDI) egyik vezetője.

„A technológia exportja nem különbözik a fegyverexporttól – felül kell vizsgálni”

– fogalmazott a szakértő, aki a technológiák demokráciára gyakorolt hatásait kutatja.

Az intézmény illetékese azután nyilatkozott a lapnak, hogy a Microsoft pénteken bejelentette, Eric Holder volt amerikai főügyészt alkalmazza annak érdekében, hogy a szakember felülvizsgálja a szoftveróriás befektetését az izraeli AnyVision cégbe. Ez az a startup, amelynek arcfelismerő rendszerét az izraeli hadsereg is alkalmazza ciszjordániai áteresztő pontoknál.

A Holder vezette csapatnak az a feladata, hogy kiderítse: az AnyVision megoldásai megfelelnek-e a Microsoft etikai alapelveinek, amely tiltja az arcfelismerés használatát tömegmegfigyelésnél.

A Microsoft bejelentése után olyan riportok jelentek meg az izraeli TheMarker című üzleti lapban és az amerikai NBC-n, hogy az AnyVison technológiáját használják palesztinok megfigyelésére Ciszjordániában.

Face Recognition Technology Intro

Introduction to our cutting edge AI based facial recognition technology.

Az NBC riportjában megfogalmazott vádak, melyek szerint az izraeli cég rendszerét a rendőrség főleg kelet-jeruzsálemi palesztin lakosok megfigyelésére használja, éppen akkor hangzottak el, amikor a Microsoft bejelentette, hogy morális vezető lenne a technológiai vállalatok között.

Demokratikus országokban, ahol már alkalmazzák a biometrikus útleveleket, igazolványokat, a polgároknak jogukban áll tiltakozni – mondja Amit Gilutz, a jeruzsálemi radikális baloldali, megszállásellenes csoport, a B’Tselem szóvivője. Amikor azonban a „megszállt területeken” használják ezeket a megoldásokat, az ott élőknek szerinte nincs joguk a tiltakozáshoz, és az átláthatóságra is csak minimális az igény.

„Elfogadhatatlan, hogy palesztinok teljes csoportjából kísérleti nyulat csináljanak egy izraeli cég profitja érdekében, úgy, hogy az érintetteknek nincs lehetőségük ellenkezni”

– tette hozzá.

„Amikor az embereket fotózzák vagy videózzák, sosem lehet tudni, hogy egy technológiai cég milyen információkat képes kinyerni azokból” – hívta fel a figyelmet Shwartz Altshuler, az IDI illetékese.

Az AnyVision cégbe, amelynek 2015-ös alapítói között ott találjuk Tamir Pardót, a Moszad korábbi főnökét, 74 millió dollárt tettek befektetők, köztük a Microsoft kockázati tőke befektető cége, valamint a Qualcomm Ventures, a LightSpeed Venture Partners, a Robert Bosch GmbH és több más nagyvállalat is.

Az AnyVision mesterséges intelligenciát használ arc-, test- és tárgyfelismeréshez, biztonsági, orvosi, üzleti, mezőgazdasági és további területeken.

A felismerő technológiát a jogos felhasználók azonosításához, célpontok felderítéséhez, bűnözők és terroristák nyomon követéséhez, eltűnt emberek megtalálásához és még számos egyéb feladathoz használják, például bankok, iskolák, börtönök, repterek, kaszinók, cégek és rendezvényeken – írja a cégről az izraeli Startup Nation adatbázisa. A cég saját közleménye szerint is használják a megoldásait repülőtereken és határátkelőknél.

Az AnyVision az NBC-nek nyilatkozva cáfolta a vádakat, hangsúlyozva, hogy a cég fő küldetése az emberek biztonságának megőrzése a legjobb technológiák segítségével, bárhonnan érkezzen is a fenyegetés.

„Az AnyVision arcfelismerő technológiáját nem használják megfigyeléshez Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben, és a társaság nem engedélyezi megoldásának használatát ebből a célból. A mi technológiánkat ellenőrző pontokon használják az Izraelbe történő ki- és belépéskor, a biztonság növelése és a ki- és belépés megkönnyítése érdekében, hasonlóan az amerikai beléptető rendszerhez.”

„Az elmúlt hetekben több pontatlan beszámoló jelent meg az AnyVision technológiájáról. Mi magunk kértük arra a Microsoftot, hogy folytasson le egy vizsgálatot cégünknél. Az etikus magatartás, a magánszféra és az adatbiztonság az alapvető elveink, amelyek alapján cégünket felépítettük. Bízunk benne, hogy a vizsgálat is megerősíti magas minőségi színvonalunkat és folytathatjuk a jó technológia biztosítását” – jegyezte meg az izraeli startup a Microsoft vizsgálatával kapcsolatban.

Jogvédő szervezetek azt is kifogásolják, hogy az izraeli Védelmi Minisztérium könnyen engedélyezi az ilyen és ehhez hasonló technológiák eladását külföldre. Ez aggályos szerintük és nincs semmilyen kontroll, ugyanis az ilyen cégek vezetői általában volt hírszerző és katonai szakemberek, akik jó kapcsolatban állnak a kormánnyal. Az emberi jogi szempontokból kérdéses megoldások használatának és exportjának korlátozását szeretnék elérni.

Arra figyelmeztetnek, hogy a biztonságra való hivatkozással az emberek mindennapjaiba is beférkőzhetnek a hatóságok az új technológiák használatával. Egy biztonsági szakértő viszont úgy nyilatkozott:

„Attól még, hogy bizonyos esetekben rossz célra használják a programot, a technológia nem rossz. Egy csavarhúzó gyártóját sem lehet azért hibáztatni, ha valaki leszúrt vele egy másik embert.

Ha a Microsoft felülvizsgálja ezt az izraeli programot, akkor saját Word szövegszerkesztőjét is megvizsgálhatja, mert lehet, hogy a Hamász és a Hezbollah is azt használja, amikor összeírja a célpontok listáját. Vajon a saját programjukat is illegitimnek találják majd?” – mondta a szakértő a lapnak.

High-tech kommunizmus: Kína rémisztő orwelli rendszere

A kínai pártgépezet a „társadalmi kreditrendszer” programjával a társadalom és gazdaság teljes kollektivizálását kívánja elérni. Gyenge Dániel publicisztikája.