Moszkva óva int egy újabb török offenzívától

Csakis a helyzet kiéleződéséhez, nem pedig rendezéséhez vezethet Észak-Szíriában a török külügyminiszter felhívása a török offenzívára – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Konasenkov arra reagált, hogy Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője hétfőn az ankarai parlamentben azt hangoztatta, hogy sem Washington, sem Moszkva nem teljesítette az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokba foglalt vállalásait, amelyek értelmében az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának – a tartós fegyvernyugvás érdekében – záros határidőn belül ki kellett vonulnia Észak-Szíriában a határ menti sávból. Cavusoglu jelezte: amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség „nem tisztul meg a terroristáktól”, Ankara megteszi, ami szükséges, és újraindítja a hadműveletet az YPG ellen.

Erdogan: „Allah parancsolja a hitetlenekkel szembeni erőszakot”

Törökország Európai Unióba vágyó elnöke a közelmúltban vallási szertartás keretében félreérthetetlenül fogalmazott a nem-muszlimokkal kapcsolatban, aminek a szír offenzívára is lehetnek áthallásai.

„Oroszország védelmi minisztériumában értetlenséget váltott ki Törökország külügyminisztere, Mevlüt Cavusoglu kijelentése, amely szerint Oroszország állítólag nem teljesítette ígéreteit, valamint az észak-szíriai katonai művelet elindításával való fenyegetés” – hangoztatta az orosz tábornok.

„A Török Köztársaság külügyminisztériuma vezetőjének felhívása a katonai műveletek elindítására csakis a helyzet kiéleződéséhez és nem annak rendezéséhez vezethet Észak-Szíriában, ahogy azt az Oroszország és Törökország elnöke által aláírt közös memorandumban rögzítették”

– tette hozzá Konasenkov.

Az orosz katonai tárca szóvivője szerint Oroszország maradéktalanul végrehajtotta és végrehajtja az október 22-i szocsi memorandum rendelkezéseit. Mint mondta, határidő előtt megtörtént a konfliktusban szemben álló erők szétválasztása, és a szíriai határ mentén megkezdődött az orosz-török közös járőrözés. Konasenkov hangsúlyozta, hogy az övezetben sikerült jelentős mértékben stabilizálni a helyzetet az ott foganatosított intézkedéseknek köszönhetően.