Iszlamista merényletet akadályoztak meg Berlinben

Elfogtak és előzetes letartóztatásban helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

A német főváros ügyészségének közleménye szerint a 37 éves férfi egy azonnali üzenetküldő szolgáltatáson keresztül az év eleje óta kapcsolatban állt egy csoporttal, amely közel áll a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezethez.

Az üzenetváltások témája fegyverek és robbanóeszközök készítése volt, célja pedig terrortámadások előkészítése – áll a közleményben.

Egy magyar szakértő szerint egyébként az Iszlám Államnak eddig mintegy 50 ezer halottja van. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója az állami tévében úgy fogalmazott, ez a „szellemhadsereg” szolgál példaképként a dzsihádnak, hiszen ennyien már nagyon régen nem estek el az iszlám nevében.

Jelenleg a terrorszervezetnek még 15 ezer harcosa lehet szabadon, 12 ezren már fogolytáborban vannak, mellettük körülbelül 70 ezer családtag is.

Dezső Tamás szerint a legnagyobb problémát a fiúgyermekek jelentik, hiszen őket általában besorozták, és az alkalmazott agymosás következtében a dzsihád reménységeiként tekintenek rájuk.

„Tehát az ő lelkükért indul meg a harc, hogy sikerül-e őket radikalizálni” – mondta, hozzátéve, a szélsőségesek mindent elkövetnek majd, hogy a gyermekek ne integrálódhassanak például egy európai közösségbe.

Fellélegezhetünk-e az ISIS-vezér likvidálása után?

Szakértők szerint a terrorszervezetnek megvan a stratégiája arra, miképp folytassa működését.