Gáza után most Szíriából is rakétákkal támadták Izraelt

Észak-Izraelben légiriadó volt hajnalban, mert a szomszédos Szíria felől négy rakétát indítottak el. A Vaskupola mindet megsemmisítette, még Damaszkusz felett – írja a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette, hogy hajnalban négy rakéta kilővését észlelték Szíria felől Észak-Izrael irányába, de mind a négyet megsemmisítették a Vaskupola légvédelmi rendszert irányító katonák. Egyik támadó fegyver sem érte el az ország területét.

Ezzel egyidőben a szíriai SANA hírügynökség négy robbanást jelentett a damaszkuszi repülőtér környékéről.

Israel Defense Forces on Twitter: „BREAKING: 4 launches were identified from Syria toward northern Israel. We can confirm that all 4 were intercepted in the sky by Israeli air defense systems. / Twitter”

BREAKING: 4 launches were identified from Syria toward northern Israel. We can confirm that all 4 were intercepted in the sky by Israeli air defense systems.

Az incidenst követően a Golán fennsík regionális tanácsa azt közölte, hogy a hadsereggel konzultálva nem vezetnek be semmilyen biztonsági intézkedést. A hatóság arra kért minden ott lakót, hogy nyugodtan végezzék megszokott napi dolgaikat.

Naftali Bennett védelmi miniszter reggelre értekezletet hívott össze Aviv Kochávi vezérkari főnökkel és a tel-avivi főhadiszállás vezető katonatisztjeivel.

Éppen egy hete, hogy Izrael célzott likvidálással megölte Baha Abu al-Atát, az Iszlám Dzsihád gázai terrorszervezet katonai vezetőjét, valamint a csoport Damaszkuszban élő másik magas rangú tagja, Akram al-Ajouri ellen is sikeres merényletet hajtottak végre. Egy rakéta találta telibe otthonát, megölve a terroristát, a fiát és a testőrét.

Az akciókra válaszul a Gázai övezetből napokon át tartó rakétazápor hullott Izraelre.

Már több, mint 350 rakétát lőttek Izraelre a gázai terroristák

23, többségében az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezethez tartozó palesztin fegyverest likvidáltak a megtorló izraeli légicsapásokban.

Szíria felől mostanáig nem érkezett válaszlépés. Észak-Izraelben szeptember óta viszonylagos nyugalom volt. Akkor a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet lőtt ki több tankelhárító rakétát egy izraeli bázisra és katonai járműre a határ közelében.

Hétfőn az izraeli hadsereg kétnapos, előre nem bejelentett hadgyakorlatba kezdett Észak-Izraelben. Számos harci repülő és katona vett részt a gyakorlaton, amely az Északi Parancsnokság felkészültségét tesztelte.

Az Irán által támogatott Hezbollah-t az izraeli hadsereg az egyik legveszélyesebb ellenségének tekinti. A terrorszervezet jóval nagyobb fegyverarzenállal rendelkezik, mint a legtöbb ország. Izrael utoljára 2006-ban háborúzott a csoporttal, de az elmúlt években is számos tűzpárbaj alakult ki a határ mentén. Izrael a Hezbollah számos szállítmányát légicsapásokkal semmisítette meg Libanonban és Szíriában.

„Apa, ne menjünk messzi játszótérre, mert jöhetnek a bombák”

Ezt egy négyéves kislány mondta apjának, miután a nemrég alijázott magyar család átélte első rakétatámadását és légiriadóját Tel-Avivban.