Izgalmas női filmek a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon

Mintegy húsz film és számos kísérőprogram, beszélgetés várja a közönséget a 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon november 27. és december 1. között Budapesten, a Puskin és a Művész moziban.

„Zsifi 2019-ben is. Bizony! Újra képkockák, színek, karakterek, összeveszések és kibékülések. Szerelmek és családi konfliktusok. Zsidó bűntudat és önirónia, szomorúság és nevetés. Zsifi identitásunk gyökere az összehozás. A filmek, a programok, a vetítés utáni találkozások összekötnek, összehoznak régen látott barátokat, kultúrákat, vallásokat, érzéseket és indulatokat” – így hirdeti magát az immár nyolcadik alkalommal megrendezett jeles kulturális esemény.

A fesztivál válogatást ad az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjeiből, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról.

A válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be.

Ruth Bader Ginsburg több évtizede a női egyenjogúság aktív és ismert szószólója, számos alkalommal fellépett a nemi alapú diszkrimináció ellen.

RBG | 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

November utolsó napjaiban mintegy húsz filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetnek be az érdeklődők a Művész és Puskin mozikban. A fesztiválon a…

A fesztiválon a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak (kritikánkat lásd lent) és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz. Emellett a Zsifi-n lesz a díszbemutatója Illés László A Pásztor című második világháborús drámájának, amely októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta.

A budapesti helyszínek mellett az érdeklődők Győrben is megtekinthetik fesztivál több filmjét. A 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház.

A filmfesztivál a Judafest – A zsidó kultúra ünnepe rendezvénysorozat része. A rendezvény fő támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezete.

A fesztivál programjairól további információ a zsifi.org oldalon található meg.

Kilépni a halottak árnyékából

Az Akik megmaradtak attól szép, hogy hiteles, és őszintén képes szólni a legnagyobb fájdalmak átéléséről, illetve feldolgozásáról. Pelle János írása.