Egyelőre nem szünteti meg Amerika a Libanonnak nyújtott katonai segélyeket

Az Egyesült Államok elutasítja Izrael azon kérését, hogy a Hezbollah lefegyverzése a Libanonnak nyújtott amerikai segély előfeltétele legyen.

„Mi jó befektetésként tekintünk a libanoni hadseregnek nyújtott segélyre. Természetesen meghallgatjuk szövetségesünk, Izrael kérését és azt gondosan mérlegelni is fogjuk” – mondta a közel-keleti ügyekért megbízott helyettese, David Schenker jeruzsálemi látogatásán. E pillanatig azonban Washington még nem fagyasztotta be a libanoni hadseregnek szánt segélyeket, melyek 2006 óta meghaladták a 2 milliárd dollárt. Jelenleg Libanon évi 105 millió dollár katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól – írja a The Times of Israel.

Az amerikai külügy szerint az évente esedékes összeg segíti a libanoni kormányt, hogy talpra állítsa a korábbi, szíriai befolyás után meggyengült szociális szolgáltatásokat, segít megőrizni Libanon színes karakterét és csökkenti a Hezbollah befolyását.

Ismét polgárháború felé sodródik Libanon?

Az Irán által pénzelt libanoni terrorszervezet, a Hezbollah ellen irányuló tüntetéssorozat kapcsán Hasszán Naszrallah megidézte a polgárháború kísértetét.

„Amerika bízik a libanoni hadseregben és nagyra értékeli segítségét a szunnita dzsihadisták elleni harcban” – mondta júniusban Schenker.

Izrael azonban arra igyekszik ösztönözni nyugati szövetségeseit, hogy amíg a Hezbollah nem áll le a rakétaprogramjával, addig ne nyújtsanak Libanon számára semmilyen segélyt.

Az izraeli külügy az „érdekelt” országokban képviseletet ellátó diplomatáinak feladatául szánta, hogy győzzék meg az egyes országok vezetését, a libanoni segélyek megállításáról, míg az arab ország támogatja a határain belül működő terrorista szervezetet.

Ezzel kapcsolatban beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is:

„Irán fel akarja használni az olyan országokat, mint Irak, Szíria, Libanon és Jemen, hogy ott támadásra alkalmas katonai állásokat alakítson ki precíziós rakétái számára. Ez nagy-nagy veszély”

– mondta az izraeli kormányfő.

A Hezbollah harcosai menetelnek az Izrael-ellenes Al-Kudsz tüntetésen Bejrútban. Fotó: Twitter

Izraeli újságírók kérésre Schenker megismételte hazája álláspontját Iránnal kapcsolatban. Megjegyezte, hogy Trump amerikai elnök hajlandó találkozni Hassan Rouhani iráni elnökkel, ugyanakkor azt is hozzátette, fenntartják az USA által gyakorolt nyomást. Mikor a növekvő iráni agresszióra kérdeztek rá az újságírók, a külügyi megbízott helyettese úgy fogalmazott: „Az elnök részéről hihetetlen stratégiai türelmet lehet tapasztalni, azonban ez a türelem véges”. Hozzátette, hogy

„Trump elnök mindent megtesz, hogy elkerülje a katonai konfliktust Iránnal szemben. Ezen az úton jár, ugyanakkor, mint elmondtam, türelme természetesen véges”.

Netanjahu ugyanakkor október 31-én egy izraeli katonai bázison tartott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „Irán bátorsága egyre növekszik, hisz látja, hogy lépéseire nem kap semmiféle választ”.