Izraelbe invitálták a hazájában megfenyegetett olasz holokauszt-túlélőt

„Ami Önnel történt, az egy újabb példája annak a valóságnak, amivel ma a zsidók szembenéznek Európában” —  üzente az izraeli elnök a 89 éves Liliana Segrének.

Pár nappal ezelőtt lapunk is beszámolt annak az olasz hölgynek az esetéről, akit életveszélyesen megfenyegettek, és gyűlölködő üzenetekkel zaklattak.

Liliana Segre azért került a szélsőjobboldali uszítók kereszttüzébe, mert számukra kellemetlen politikai aktivitással hívta fel magára a figyelmet.

Az idős asszony, akit tavaly Sergio Mattarella olasz elnök tiszteletbeli „élet-szenátorrá” (ez egy különösen magas rangú olasz társadalmi elismerés) nevezett ki, pár napja egy rasszizmus- és antiszemitizmus elleni bizottság felállítását kezdeményezte az olasz törvényhozásban. Ám a döntéshozók nem támogatták kezdeményezését – majd halálos fenyegetésekkel is célkeresztbe állították, többnyire közösségi média-platformokon.

Biztonsági megfontolásokat is figyelembe véve az olasz hatóságok végül úgy döntöttek, hogy két fegyveres rendőr kíséri minden nyilvános helyre az asszonyt, akinek ügyét terrorelhárítási szakértők is vizsgálják.

Az olasz belügyminiszter támogatásáról biztosította a római zsidóságot

Az olasz belügyminiszter a római zsidó közösségnél tett látogatást hétfőn egy olasz holokauszt-túlélőt ért támadások után.

Helyzetéről értesülve Reuven Rivlin vasárnap személyesen írt levelet az idős hölgynek, akit egyúttal Jeruzsálembe is meghívott – írta a Ynetnews.

„Megdöbbenéssel hallottam, hogy a biztonsága érdekében úgy döntöttek, állandó védelemben részesítik”

– írta az izraeli elnök. „Sajnos ami Önnel történt, az egy újabb példája annak a valóságnak, amivel ma a zsidók szembenéznek Európában” – tette hozzá a zsidó állam vezetője.

Liliana Segre 13 évesen került Auschwitzba, ahol édesapját és apai ágról származó nagyszüleit meggyilkolták. Az elmúlt évtizedekben sokat tett azért, hogy a fiatalabb generációk megtudják, mi történt a holokauszt idején.