Netanjahu: Rabin tévedett, de nem volt áruló

Jichák Rabin meggyilkolásának 24. évfordulóját követően Izrael szerte a békepárti politikusra emlékeztek. 

A Rabin emléknap gyertyagyújtással kezdődött a meggyilkolt elnök házánál. A megemlékezéssorozat részeként Benjamin Netanjahu is beszédet mondott Izrael nemzeti temetőjében — számolt be az i24News.  

A miniszterelnök beszédében megvédte csatározásait az elnökkel.  Netanjahu kiemelte, hogy nézeteltéréseik elsősorban az oslói megállapodásokra vonatkoztak, és ennyi idő után is úgy érzi jogosak voltak az aggályai.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy bár úgy gondolta, hogy Rabin téved, de sosem tartotta őt árulónak. Netanjahu elítélte azokat, akik gyűlöletet keltenek egy politikus ellen, csak mert nem értenek egyet az eszméivel.

A vasárnapi ceremóniát a Rabin család szervezte és a résztvevők közt volt Rivlin elnök és és Beni Ganz is.

Jichák Rabint 24 évvel ezelőtt gyilkolták meg egy az oslói megegyezéseket ünneplő nagygyűlésen.

Rabin a palesztin-izraeli békefolyamat jelképévé vált, akinek világszerte tisztelik a békéért tett erőfeszítéseit, de Izraelben vitatott az elnök öröksége.

A gyilkosság 24 év után is foglalkoztatja az izraeli társadalmat, ahogy a Neokohn is megírta nemrég film készült belőle, és akárcsak minden híres orvgyilkosságnál itt is vannak, akik kétségbe vonják az elkövető személyét.