Nagymamája is megnézi, ahogy Lahav Shani Budapesten vezényel

Pénteken és szombaton este is a Fesztiválzenekart vezényli a Zeneakadémián Lahav Shani. Az izraeli filharmonikusok zenei igazgatójának koncertjére nagyanyja is Budapestre jött.

2018 januárjában Lahav Shani váltotta a legendás Zubin Mehtát az izraeli filharmonikusok élén. A harminc éves, Tel Avivban született zongoraművész és karmester ma és holnap a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli a Zeneakadémián (a jegyek már mind elkeltek, de a koncertet a zenekar élőben közvetíti).

Mint arról a Fesztiválzenekar honlapja beszámol, a koncertekre Budapestre érkezett Shani magyar származású nagymamája, a 89 éves Edith Shalev is, hogy lássa vezényelni az unokáját. Edith Budapesten töltötte a gyermek- és fiatalkorának egy fontos szakaszát 1936 és 1948 között, és későbbi élete során is rendszeresen hazalátogatott.

Lahav Shani

A honlapon közölt interjúban Edith Shalev elmondja: amikor unokája Izraelben koncertezik, akkor igyekszik mindig elmenni és meghallgatni.

„Külföldön utoljára néhány éve, Rotterdamban láttam vezényelni. Akkor az egész család oda utazott, mivel ez volt Lahav első komoly karmesteri munkája. Egyébként a mostani egy ritka alkalom, mivel itt van a családunk nagy része, hogy meghallgassa a koncerteket.”

A teljes interjú itt olvasható el.

Zubin Mehta elhagyja Izraelt

A 83 éves, legendás indiai karmester élete fél évszázad során összeforrt a zenekarral és az országgal, annak ellenére, hogy se nem zsidó se nem izraeli.