Zubin Mehta elhagyja Izraelt

A 83 éves, legendás indiai karmester élete fél évszázad során összeforrt a zenekarral és az országgal, annak ellenére, hogy se nem zsidó se nem izraeli.

Zubin Mehta indiai karmester vasárnap adta utolsó koncertjét egy félévszázados kapcsolat lezárásaként az Izraeli Filharmonikusokkal — írja az ujkelet.live.

„Azon dolgok között, amelyeket az elmúlt ötven évben teljesítettem, egy dolog maradt, ami nem sikerült – nem tudok héberül beszélni,”

— sajnálkozott az egyébként nyolc nyelven beszélő 83 éves karmester.

„Soha nem gondoltam, hogy izraeli ikon vagy ilyen ismert személy leszek, ahogy azt sem, hogy ez ilyen hosszú ideig fog tartani.”

Zubin Mehta’s final bow with Israel Philharmonic Orchestra 20.10.2019

Conductor Zubin Mehta takes a final bow with Israel Philharmonic OrchestraAfter 50 years, Indian-born superstar says ‘goodbye to my family’ in ’emotional’ fi…

Mehta a fél évszázad során összeforrt a zenekarral és az országgal, annak ellenére, hogy se nem zsidó se nem izraeli. Hol szándékosan hol a körülmények áldozataként a történelme része lett. Jött, amikor háború volt, jött, amikor más nem mert.

Mehta első alkalommal 1961-ben vezényelte az Izraeli Filharmonikus Zenekart. 7 évvel később a zenekar zenei tanácsadójává nevezték ki, majd 1977-ben zeneigazgatójává, amit 1981-ben kiterjesztettek életre szólóra.

„Daniel (Barenboim) és én egy éjszakai sétát tettünk a nyüzsgő Dizengoff utcán, és azonnal otthon éreztem magam. Az emberek egyszerre beszélgettek és vitatkoztak, pont olyan volt, mint India,”

— idézte fel Mehta első izraeli látogatását.

Mehta a Hatnapos Háború előtt pár nappal egy lőszerrel megpakolt El Al géppel érkezett Izraelbe, miután az eredeti karmester lemondta a fellépést, amikor ráébredt, hogy a háború a küszöbön áll és az ellenséges csapatok Izrael határaihoz közelednek.

„Ez egy válsághelyzet volt,” emlékezett vissza Mehta, a karmester nélküli koncertre utalva, nem a kialakulóban lévő háborúra, „és a lehető leghamarabb oda kellett érnem.”

Mehta az együtt töltött évek során több mint 4000 koncerten vezényelte a Filharmonikusokat. Budapesten legutóbb a múlt hónapban a Müpában adtak fergeteges sikerrel hangversenyt.

Izraeli Filharmonikus Zenekar / Vezényel: Zubin Mehta

2019. szeptember 8. vasárnap19:30 – 21:20 Mahler: III. (d-moll) szimfónia Az idén nyolcvanhárom éves indiai karmester kivételes szellemi és fizikai frissességét az utóbbi években többször is megtapasztalhattuk a Müpában.

A teljes cikk itt olvasható:

Zubin Mehta több mint 50 év közös munka után búcsút vett az Izraeli Filharmonikusoktól és az országtól | Új Kelet online

Avi/ujkelet.live Zubin Mehta indiai karmester vasárnap adta utolsó koncertjét egy félévszázados kapcsolat lezárásaként az Izraeli Filharmonikusokkal. „Azon dolgok között, amelyeket az elmúlt ötven évben teljesítettem, egy dolog maradt, ami nem sikerült – nem tudok héberül beszélni,” sajnálkozott az egyébként nyolc nyelven beszélő 83 éves karmester. „Soha nem gondoltam, hogy izraeli ikon vagy ilyen ismert személy…