Lehetetlen küldetés: Mostantól csak kóser disznóhúst lehet Izraelbe importálni

A Netanjahu kormányzat új rendelkezése szerint csak olyan sertéshúst lehet behozni Izraelbe, ami kóser, amely gyakorlatilag az import megszüntetését jelenti. 

Az izraeli Gazdasági Minisztérium megváltoztatta a sertés és a disznózsír importjával kapcsolatos szabályozást és lehetetlen feltételt szab az importőröknek azzal, hogy csak kóser sertéshúst vihetnek be az országba – számolt be a The Times of Israel.

A Kásrut vagyis a zsidó étkezés szabályai szerint a disznó per definíció tisztátalan állat, tehát nem kóser. Így Izrael gyakorlatilag betiltotta a sertésből készült termékek behozatalát.

Az izraeli sertés import egyébként meglehetősen szerény, 2013 és 2015 között mindössze 295 tonna volt.

Havi hét tehénnyi „tiszta” hús fejlődik egy izraeli cég minden tartályában

Egy izraeli cég elsőként képes ipari mennyiségű húst termelni Tel-Aviv melletti üzemében. A Future Meat Technologies állati sejtekből növesztett, környezettudatos és génmanipuláció mentes csúcstermékekkel jelentkezik.

A nem kóser húsok importját már 1994-ben betiltották, azonban az évek során tettek néhány engedményt, például engedélyezték a tengeri herkentyűk, a kolbászok és egyéb sertéshús termékek behozatalát.

Nem tudni, hogy mi motiválta az új szabályozást.

A döntést azonnal elítélte Jair Lapid, a Kék és Fehér párt egyik vezetője , aki ezt írta Twitteren:

„Kedves izraeli kormány! El a kezekkel a tányérunktól. Az állam nem határozhatja meg, hogy mit együnk és mit ne. Ha kormányra kerülünk, eltöröljük ezt a rendelkezést.”

A malactartást is szigorúan szabályozza a zsidó állam, de a keresztény arab területeken engedélyezik a disznófarmokat.