Netanjahu: az arab országok „nélkülözhetetlen szövetségesként” tekintenek Izraelre

A miniszterelnök szerint az arab vezetők szemében a zsidó állam szerepe jelentősen megváltozott mára Irán fenyegetései miatt.

Az arab világot érintő komoly fordulatról beszélt vasárnap Benjamin Netanjahu, amikor Jeruzsálemben a Keresztény Média Találkozó nevű konferencián beszédet mondott — közölte a Jewish News Syndicate. Szerinte a hagyományos „ellenségképet” kezdi átvenni egy „nélkülözhetetlen szövetségesről” szóló felfogás a régióban.

„Valami igazán nagy dolog történt: a közel-keleti elmékben Izrael átalakulása zajlik. Többé nem ellenségként tekintenek rá. A militáns iszlámmal szemben nélkülözhetetlen szövetségessé lettünk”

— mondta Netanjahu a rendezvényen, ami egyben a Friends of Zion múzeum új médiaközpontjának megnyitója is volt.

Az izraeli miniszterelnök példaként említette, hogy azután sem történt fizikai erőszak, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017 végén döntött úgy, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és tavaly májusban költöztette oda az amerikai nagykövetséget. Továbbá azután sem történt nyílt ellenállás az arab vezetők részéről, hogy Trump idén márciusban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

„Az emberek azt mondták, hogy hatalmas megrázkódtatás következik ezek után. De mi történt valójában? Semmi”

— fogalmazott beszédében Netanjahu, aki szerint az arab világban beállt változás hátterében Irán áll, ugyanis Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy a perzsa állam ne fejleszthessen nukleáris fegyvereket. Szerinte ez a közös ügy más területeken — például technológiai és gazdasági — összefogásokat is eredményez.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: a közös célok ellenére nem feltétlenül beszélhetünk értékazonosságokról.

„Nem nyugati demokráciákról van szó, de ők is megértik, hogy ha nem fogunk össze, akkor egy nagy és gonosz hatalom fenyegethet minket”.

PM Netanyahu’s Remarks at the Christian Media Summit

דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס העיתונות הנוצרית השנתי, במוזיאון ידידי ישראל בירושלים.Prime Minister Benjamin Netanyahu’s Remarks at the Christian Media S…