Megtalálták a szent sátor oltárának egyik sarokrészét Silóban?

Silóban – ami egykor a Frigyládának is otthont adott – évek óta zajlanak bibliai kutatások.

„És eljutott ez a hír Joábhoz, mert Joáb Adóniához hajlott vala, noha azelőtt nem hajlott vala Absolonhoz, és elfuta Joáb az Úrnak sátorába, és megfogá az oltárnak szarvait” (I. Királyok könyve 2:28)

— ez az a bibliai versszak, ami feltételezések szerint némileg életre kelhetett, mikor új történelmi felfedezés történt Silóban néhány héttel ezelőtt 200 önkéntes és történész közreműködésével.

Dr. Scott Stripling vezetésével nyáron találtak rá egy szarvra, ami a kutatók szerint egyike lehetett annak a négy oltári résznek, amiről a bibliai idézet is szól.

Az ősi Siló városában kapott helyet egykor a Frigyláda is.

Stripling bibliai történészként évtizedek óta végez kutatásokat Izraelben — többek között jeruzsálemi Templom-hegy Megmentéséért nevű projekt is az ő vezetésével zajlott.

1400 éves vaskalapácsot találtak a Szanhedrin egyik székhelyén

Usha környékén, a városban ahol a Bár Kochba forradalom után először ülésezett a vezető rabbinikus testület, a Szanhedrin, egy régészeti ásatáson önkéntesen dolgozó család egy 1400 éves vasból készült kalapácsra bukkant – ad hírt a The Times of Israel.

A Jerusalem Post értesülései szerint a silói ásatásokra a világ minden tájáról érkeztek önkéntesek és történészek — összesen 11 egyetem szakemberinek bevonásával zajlanak kutatások.

Idén nyáron többek között olyan edényeket is megtaláltak, amikben valószínűleg gyümölcsöket és búzát tettek, és Stripling szerint a „tizedet” különítették el benne.