A Hezbollah hatalmát is veszélyezteti Hariri lemondása és a tüntetések

Saad Hariri libanoni miniszterelnök lemondása akár még kedvezhetne is a Hezbollah terrorszervezetnek, amely régóta ellenséges viszonyban állt a kormányfővel, akinek apját ők gyilkolták meg, az országos tüntetések mégis komoly fejfájást okoznak az Irán által támogatott csoport vezetőinek – írja elemzésében a The Times of Israel.

Nem véletlen, hogy legutóbbi beszédében a Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah a tüntetők ellen szólt, sőt, megfenyegette őket, hogy ezzel is mobilizálja saját támogatóit, megakadályozva egy hatalmi vákuum kialakulását.

Szintén nem véletlen, hogy a Hezbollah tagjai kedden a tüntetőkre támadtak a fővárosban, Bejrútban. Lerombolták a sátraikat, ütötték-verték a tüntetőket, a rohamrendőrök nem tudták ezt megakadályozni.

Hasonló összecsapások a demonstrálók és a terrorszervezet támogatói között többször is előfordult az elmúlt hetekben. A tüntetők ugyanis nem csak a kormány, hanem a teljes rezsim leváltását követelik, valamint a hatalom etnikai alapú elosztását elutasítják.

Hezbollah Supporters Attack Protest Camp in Lebanon

Hundreds of Hezbollah supporters violently tore through the anti-government protest camp in Beirut, Lebanon, Tuesday, October 29.———READ MORE: Embattle…

A Hezbollah attól fél, hogy az október 17-e óta tartó nyugtalanság Libanonban tovább fokozódhat, kicsúszhat az irányítás alól, ezért viszonyulnak negatívan a tüntetésekhez.

Hariri kritikája egy dolog, annak még örül is a terrorszervezet, de a teljes rendszer megváltoztatása már teljesen más ügy, amely súlyos feszültségeket okozhat a különféle etnikai és vallási csoportok között, esetleg még erősebb összecsapásokhoz vezethet.

A terrorszervezetnek teljesen megfelel a status quo és a jelenlegi leromlott rendszer. Ezzel úgy uralhatják az országot, hogy még csak nem is ők adják a miniszterelnököt vagy az elnököt. A libanoni hadsereget is ők irányítják, pedig a főparancsnok keresztény. Az ország kül- és belpolitikáját is a Hezbollah határozza meg. Hatalmukat úgy tartják fent, hogy kihasználják a vallási megosztottságot.

Bejelentette lemondását Szaad Haríri libanoni miniszterelnök

Lemondására a  közel két hete tartó, az egész országra kiterjedő tüntetések erőszakba fordultával került sor.

Azt tesznek, amit akarnak az egész országban, beleértve a világ egyik legnagyobb rakétaarzenáljának kiépítését, és azon törekvésüket, hogy ezeket még veszélyesebb, irányítható fegyverekké fejlesszék.

Egy igazi forradalom a libanoni politikai rendszerben egy ismeretlen jövőbe taszítaná a síita szervezetet, amit akár a saját hasznára is fordíthat, de a kockázat még túl magas jelenleg.

بالقمصان السود.. „شبيحة” حسن نصرالله يقمعون المتظاهرين في بيروت

تلفزيون_سوريا هاجم رجال يرتدون اللباس الأسود محتجين وسط بيروت، وهم من أنصار ميليشيا „حزب الله”، قمعوا المتظاهرين واشتبكوا معهم.||يمكنكم متابعة تلفزيون سوريا…

A tény egyelőre annyi, hogy a lesújtó politikai és gazdasági helyzet miatt a libanoni emberek százezrei, az összes etnikai és vallási csoportból, beleértve a síitákat is, elfoglalták az utcákat. Amennyiben nem változik a helyzet, csődbe juthat az ország.

A nagy számú szíriai menekült és a növekvő munkanélküliség miatt az ország egyre inkább kezd a Gázai övezethez hasonítani. Az emelkedő államadósság, és mindenek előtt a romlott, korrupt politikai rendszer bizonytalan, komor jövőt mutat Libanon számára.

Ennek ellenére a Hezbollah úgy véli, még mindig jobb egy ilyen országban uralkodnia, mint egy normális, működő Libanonban, ahol a vezetők az egész ország javára törekednek, és nem csak egy meghatározott csoportnak kedveznek.

Hariri keddi lemondása nem egy jelentős hír. Már korábban is lemondott, és a Hezbollah minden ilyen lépését üdvözölte. Az évek alatt ez már többször is megtörtént.

Most azonban, a szociális, politikai és gazdasági válságban a kormányfő lemondása teljes káoszhoz vezethet, és még a Hezbollah sem tudja megjósolni, hogy hol lesz a vége.

Egyre kevésbé tűri a libanoni nép a Hezbollah jelenlétét

Összetűzések törtek ki Bejrút központjában a politikai elit távozását követelő tüntetők és a Hezbollah síita fegyveres párt hívei között.