Zsinagóga nyílik a marxista kibucban

A Megiddo kibucot 1949-ben a Hásomér Hácáir mozgalom tagjai alapították. A mozgalom, csakúgy, mint a kibuc maga, marxista-cionista nézeteket vallott kezdetek óta, ennek megfelelően kifejezetten szekuláris és vallásellenes volt – írja a Jewish Press.

A zsinagóga megnyitó ünnepségén részt vett a kibuc vezetője, Nir Meir, annak szóvívője, Joel Marshak, a Megiddo regionális tanácsának elnöke, Itzik Holavsky, Uri Maklev, az Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője és Shlomo Raanan rabbi, az Ayelet Hasáchár Egyesület vezetője, aki aktívan részt vett a zsinagóga építése körüli szervezésben.

A zsinagóga építésének gondolata már 20 éve felmerült, de akkor még csak a tagok kis része támogatta az ötletet. A tervek másfél évvel ezelőtt kezdtek valósággá válni, amikor a kibuc vezetősége, immáron a tagok többségének támogatásával 4:3 arányban megszavazta az imaház létesítését.

A Megiddo kibucot 1949-ben a holokausztot túlélő lengyelországi és magyar zsidók alapították, akikhez az 50-es években számos Dél-Amerikából érkező bevándorló is csatlakozott.

A Megiddo kibuc tagjai a zsinagóga avatási ünnepségén

A kibucot 2003-ban privatizálták, azóta önálló közösségként működik és jelenleg 450 lakót számlál. A környéken további körülbelül 120 család él, a zsinagóga számukra is vallási központként fog működni.

“Régi álmom volt, hogy a kibucunkban zsinagóga lehessen” – mondta a 38 éves Zahava Zalmanivich, aki férjhez menetele óta él itt, hiszen férjének családja a kibuc alapítói közt volt.

“Évekig a szüleimhez mentem a zsidó ünnepekre, de szerencsére immáron itthon is tudunk megfelelő módon ünnepelni. Hiszen miért is kellene más városba mennünk, ha például egy bár vagy bát micvá ünnepséget szeretnénk gyerekeinknek?” – teszi hozzá.

A zsidó, aki ötvözni akarta a szocializmust és a cionizmust

Mik voltak a baloldali cionizmus szellemi gyökerei és a belső ellentmondásai? Veszprémy László Bernát írása.