Egy éve történt a vérfürdő, ami véget vetett az amerikai zsidóság „ártatlanság korának”

Vasárnap emlékezik meg a világ zsidósága az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita támadásáról, ami 11 ember életét követelte Pittsburghben.

Világszerte megemlékezéseket tartanak a pittsburghi zsinagógai mészárlás egyéves évfordulóján — írja a The Algemeiner. A zsinagóga a támadás kezdetekor tele volt emberrel, sokan az épületen belül barikádozták el magukat. Becslések szerint nagyjából 80-90 ember lehetett bent, amikor a támadó, a 48 éves, és Robert Bowers elkezdett lövöldözni.

A férfi archivált közösségi média üzenetei alapján elég nyíltan gyűlölte a zsidókat, az utolsó posztjában azt írta, a HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) „szeretne megszállókat az országba hozni, akik megölik a népünket”, amit „nem nézhet tétlenül”, ezért cselekedni fog. A felhasználói fiókjának leírásában egyébként azt írja, „a zsidók a sátán gyerekei”.

“Vasárnap emlékezünk az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita támadására, melynek során 11 ártatlan embert meggyilkoltak, csak azért mert zsidók voltak.”

— nyilatkozták Arthur Stark és Malcolm Hoenlein az amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciájának szervezői pénteken.

“Gyászoljuk az elveszett életeket, és az egymás mellett fekvő Tree of Life, Dor Hadash és New Light közösségeket egy éve érő értelmetlen vérontást. Osztozunk az áldozatok és sérültek családjainak, illetve az egész pittsburghi zsidó közösség fájdalmában.”

Arthur Stark hozzátette: ez a tragédia véget vetett az amerikai zsidóság számára az „ártatlanság korának.”

„Nem mondhatjuk többé, hogy immunisak vagyunk az antiszemitizmus járványára. Tanulnunk kell a tragédiából és azon dolgoznunk, hogy elejét vegyük a jövő incidenseinek. Meg kell erősíteni minden közösségi intézmény, zsinagóga, iskola, központok biztonsági intézkedéseit, úgy hogy közben befogadó helyszínekként őrizzük meg őket.”

Stark azt is kiemelte, hogy ahogy megemlékeznek a borzalmakról, a szavak és a részvétnyilvánítások nem elegendőek. Zsidóknak és nem zsidóknak össze kell fogniuk  és egységesen fellépni az antiszemitizmus minden formája ellen bel- és külföldön egyaránt, mivel a globális zsidó-gyűlölet folyamatosan növekvő fenyegetésével fel kell venni a harcot.

A holnapi, helyi idő szerint délután 5 órakor kezdődő megemlékezést online a www.pausewithpittsburgh.com honlapon lehet majd élőben követni.

Az antiszemitizmus elleni harc új eszközei: macesz és vendégszeretet

Joyce Fienberg, a pittsburgh-i mészárlás áldozatának emlékére indult a kezdeményezés.