Az antiszemitizmus elleni harc új eszközei: macesz és vendégszeretet

Joyce Fienberg egyike volt azoknak az áldozatoknak, akik a pittsburgh-i zsinagóga elleni merényletben veszítették életüket. Emlékére különleges kezdeményezés indult.

Nem mindennapi történetről számolt be nemrég a Kveller nevű oldal, ahol egy igazán inspiráló kezdeményezés részletei olvashatóak.

Az egész Joyce Fienberg személyéhez kötődik, aki szenvedélyes elszántsággal gyakorolta a vendéglátást saját otthonában. A zsidó hölgy lakásában rendszeresen tettek látogatást barátai vagy éppen újonnan szerzett ismerősei a zsidó ünnepek idején, különösen a széderesték alkalmával.

Az asszony vendégszeretetéről Marnie Fienberg számolt be: „Mindig valami egészen érdekes beszélgetés alakult ki, valami olyasmi, ami után vágyik az ember” — fogalmazott a hölgy, akinek elmondása szerint anyósa személyével példaként szolgált számára — egészen 2018. október 27-ig bekövetkezett haláláig.

Joyce Fienberg egyike volt azoknak, akik a pittsburgh-i zsinagóga tagjaiként életüket veszítették egy antiszemita merénylet során.

„Rémálom volt, borzasztó” — emlékezett vissza Marnie arra a napra, amikor elveszítették férje édesanyját.

Ám a családban megjelenő gyászt idővel a megemlékezés váltotta, és Marnie a Hadassah Magazin hasábjain új kezdeményezést indított. Az egygyermekes anyuka arra bátorította a környezetében élőket, hogy ők is lássanak vendégül másokat a széderesték során.

„Ez egy módja lehet annak, hogy saját otthonunkban harcoljunk az antiszemitizmus ellen”

— hirdeti Marnie, aki a 2 for Seder nevet adta a projektnek, melynek lényege, hogy a benne résztvevők minden széder alkalmával vendégül látják két nemzsidó származású ismerősüket, megismertetve velük a közösség tradícióit.

Marnie Fienberg. a 2 for Seder kezdeményezés elindítója. Kép forrása: jweekly.com

A 2 for Seder népszerűsítéséhez egy applikáció is készült, amit eddig már több százan letöltöttek. Az alkalmazásban pészahi macesz receptek mellett a széder háttere, valamint az Észak-Amerikában felbukkanó antiszemitizmus története is megtalálható.

Marnie reméli, hogy a merényletben elhunyt anyósa emlékére indított kezdeményezésen keresztül sok inspiratív beszélgetés kialakulhat, és még többen csatlakoznak az antiszemitizmus elleni harchoz a jövőben — akár saját otthonukban.