Iráni szépségkirálynő kért menedékjogot a Fülöp-szigeteken

A nő ellen Teherán Interpol körözést adatott ki, Bahari szerint az iráni kormány a politikai aktivitása miatt koholta a hamis vádakat. 

Bahareh Zare Bahari iráni szépségkirálynőt október 17-én tartoztatták fel a manilai reptéren, ahol azóta is őrizetben tartják. Irán azzal vádolja Baharit, hogy megtámadott egy másik iráni állampolgárt – írja a The Times of Israel. 

Bahareh Zare Bahari. Fotó: Facebook/ Miss Intercontinental Iran

A szépségkirálynő menedékjogot kért a Fülöp-szigetektől. A nőt már több, mint tíz napja őrizetben tartják, mert a Fülöp-szigeteki hatóságok még mindig nyomoznak az ügyében.

Bahari szerint az iráni kormány hamisan vádolja, és terroristáknak titulálta az iráni kormány tagjait.

A fiatal nő 2018-ban képviselte Iránt a Miss Intercontinental szépségversenyen.

Bahari a Fülöp-szigeteken él 2014 óta, ahol fogorvosnak tanul. A nő többször felszólalt a nők jogai mellett és támogatja az iráni ellenzéket.

Idén már felháborította az iráni vezetést azzal, hogy egy szépségversenyen az ellenzéki Reza Pahlavi fotójával vonult.

A szépségkirálynő szerint ha kitoloncolják Iránnak, akkor megfogják őt ölni. A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint Bahari nincs őrizetben, hanem azért tartják a reptéren mert nem engedhetik be az ország területére az Interpol körözése miatt. A nő szerint senki nem tájékoztatja arról, hogy hogyan halad a nyomozás.

Phil Robertson a Human Rights Watch ázsiai alelnöke azt nyilatkozta a The Telegraphnak, hogy az Interpol körözést abban az esetben azonnali hatállyal megszüntetik, ha kiderül, hogy a vádlott ártatlan és a saját állama elől menekül.