Amikor a náci üti az anticionistát

Több tucatnyi szélsőjobboldali tüntető – feltehetőleg egy Légió Hungária nevű neonáci szervezet tagjai – rohanta meg az Auróra közösségi helyet a VIII. kerületben – írja az Index.

Az Auróra zárva volt, a támadók letépték és felgyújtották a bejáratnál kifüggesztett szivárványos zászlót, utána neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot.

Az esetet bonyolítja, hogy sajtóhírek szerint valószínűleg ugyanezek a támadók később a szélsőjobboldali Jobbik rendezvényét is megzavarták, továbbá hogy a „Budapesti Szolidaritás Palesztinával” Izrael-ellenes arab szervezet is támogatásáról biztosította az Aurórát.

Manapság már igazán meglepő dolgokat is tud produkálni a hazai zsidó nyilvánosság, nemrég például egy ismert publicista egy az egyben kiállt Sneider Tamás mellett, a volt szkinhedvezért valamifajta szegény, üldözött svábnak láttatva. Azonban annak, aki Izrael-párti érzelmű és egyben elítéli a jobb- és baloldali szélsőségeket is, nem lehet kétséges, hogy ebben a helyzetben hova kell állnia. Ilyen értékrenddel jóformán semmiben sem tudok egyetérteni az Aurórával, tevékenységüket eddig is kritizálandónak tartottam, és a jövőben is kritika kell, hogy illesse őket.

Most azonban a határozott szolidaritás-vállalás ideje jött el.

A történésznek múltbéli analógiák is az eszébe juthatnak: 1919-ben a cionisták nem vállaltak szolidaritást az anticionista Egyenlőség folyóirattal, amikor annak szerkesztőségét szocialista matrózok feldúlták. Sőt, még assziszáltak is hozzá, és megvédték az esetet sajtójukban. Hasonló hibákat nem szabad elkövetni.

Az Auróra által deklaráltan vallott világnézet nyilvánvalóan teljesen téves. Ők semmit nem értetettek meg a zsidó történelemből, vagy amit megértettek, azt is rosszul. Viszont bármennyire nem ért velük egyet az ember, akkor is észben kell tartani, hogy a fenntartójuk sok zsidó által támogatott egyesület, és a támadóikat pedig egyetlen percig nem érdekli, hogy egy zsidó mit gondol. A neonáciknak ugyanolyan célpont egy cionista, mint egy palesztin-barát ember.

Mindezek mellett örvendetes, hogy a kerületi rendőrkapitány támogatásáról biztosította az Aurórát, és hogy a rendőrség ismeretlen tettesek ellen nyomozást rendelt el. Remélhetőleg több ilyen eset nem történik, és a magyar zsidó közösség megmarad az európai zsidóság egyik legbiztonságsabb közösségének.

Vitapartnereineket észérvekkel és tényekkel kell meggyőzni, az pedig, hogy a szélsőjobboldal néhány évi tetszhalottság után ismét kezet mert emelni valakire — történetesen vitapartnereinkre –, intő jel mindenki számára.

JTA: Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni egy szélsőjobboldali párttal, melyet egy korábbi neonáci vezet

„Valaki [a Mazsihisznél] rájött, hogy a baloldali ellenzéknek egyesítenie kell erőit a nácikkal a Fidesz megdöntése érdekében”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.