A szélsőjobboldaltól fél leginkább az amerikai zsidóság

tree of life

Egy új felmérés szerint 10 megkérdezett zsidóból 9 aggódik az amerikai társadalomban tapasztalt antiszemitizmus miatt. 

Az amerikai zsidóság ijesztő jelenségnek látja a zsidógyűlölet növekedését az American Jewish Commitee (AJC) felmérése szerint – írja a The Times of Israel.

tree of life
A Tree of Life zsinagóga lövöldözés áldozatainak tiszteletére létrehozott emlékhely. Fotó: Wikimedia commons

A válaszadók 84%-a gondolta úgy, hogy az antiszemitizmus növekedett az elmúlt öt évben, és 88%-uk vélte úgy, hogy a társadalomban probléma az antiszemitizmus.

A felmérésből kiderült, hogy a modern ortodoxok aggódnak legkevésbé az antiszemitizmus miatt és a reform zsidók tartják a legsúlyosabbnak a helyzetet.

Az eredményeket néhány nappal a pittsburghi zsinagóga lövöldözés egy éves évfordulója előtt hozták nyilvánosságra.

„A pittsburghi és a powayi tragédiák után, kiegészítve a zsidókkal szembeni növekvő számú támadással New Yorkban és másutt, illetve azzal az általános tapasztalattal, hogy az antiszemitizmus egyre csak növekszik a politikában, a közösségi médiában, az egyetemeken és másutt, úgy éreztük, itt az ideje elvégezni egy felmérést az amerikai zsidóknak a kérdést illető benyomásaival kapcsolatosan

– nyilatkozta David Harris, a AJC igazgatója.

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga a héten publikált egy jelentést, amely szerint a pittsburghi zsinagógában végzett mészárlás hasonló kísérletek láncolatát indította el a zsidók ellen. A fehér felsőbbrendűség 12 hívét, illetve 2 iszlám szélsőségest tartóztattak le az elmúlt évben, mert antiszemita támadásokat terveztek, hajtottak végre, vagy ilyesmivel fenyegetőztek az Egyesült Államokban.

A Liga 2019 első hat hónapjában összesen 780 bejelentett zsidóellenes incidensről számolt be.

Az AJC felmérésében a megkérdezettek harmada nyilatkozta, hogy tagjai vagy látogatói olyan zsidó intézménynek, amelyet az elmúlt években fenyegetés ért vagy megrongálták valamelyik épületét.

A megkérdezettek a szélsőjobboldali fenyegetéstől tartanak a leginkább.