Több pénzt kér a szaúdiak védelmére a NATO-tagoktól Washington

Mark Esper amerikai védelmi államtitkár a következő hetekben arról próbálja meggyőzni a NATO többi tagját, hogy növeljék hozzájárulásukat Szaúd-Arábia és a többi Öböl-menti ország védelme érdekében, az iráni fenyegetés miatt – írja az Israel Hayom lap az AP hírügynökség alapján.

A törekvés egy nagyobb amerikai kampány része, amelynek célja, hogy a NATO-szövetségesek vállaljanak jelentősebb szerepet az Öböl-menti régióban, például küldjenek hadihajókat, repülőket, vagy védelmi rendszereket.

Az Egyesült Államok már korábban küldött három Patriot légvédelmi rendszert, vadászgépek, valamint más repülők tucatjait, és egyéb katonai felszereléseket Szaúd-Arábiának. Az egyik Patriot-rendszert kedden tekintette meg az államtitkár a Prince Sultan légibázison, Rijád közelében, ahol azt mondta: Szaúd-Arábia segíteni fog csökkenteni az Egyesült Államok kiadásait, például az országban állomásozó háromezer amerikai katona költségeit.

A rakéták előtt állva, a szaúdi sivatagban, a kíséretében utazó újságíróknak azt mondta, már beszélt francia, brit és német kollégájával.

„Úgy tervezem a hét második felében Brüsszelbe utazom és ezekre a beszélgetésekre építve folytatok tárgyalásokat.”

Az Egyesült Államok 14 ezer katonát küldött a régióba május óta, és azóta is növelte erőfeszítéseit, hogy feltételezhetően iráni rakéták és drónok támadtak meg szaúdi olajlétesítményeket múlt hónapban.

US Defense Sec Esper Makes Unannounced Visit to Afghanistan

▶️ U.S. Defense Secretary Mark Esper made an unannounced trip to Afghanistan, Sunday, October 20, amid efforts to restart peace talks with the Taliban.👉 „Th…

Tették mindezt annak ellenére, hogy Donald Trump elnök kijelentette, hogy csapatait kihozza a Közel-Keletről, és befejezi az amerikai részvételét a „végtelen háborúkban”.

A szeptember 14-i támadás a szaúdi olajlétesítmények ellen, valamint a korábbiak az olajvezetékek és tankerhajók ellen, Trump azon döntéséből származik, hogy egyoldalúan kilépett az atomalkuból és szankciókat vezetett be Teheránnal szemben.

Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.

A szaúdi vezetők ezen a héten egynapos találkozót tartottak az Öböl-térség és Európa védelmi vezetői részvételével, ahol segítséget kértek országuk megvédéséhez.

Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti katonai parancsnoka is részt vett a találkozón.

Közvetlenül azután, hogy Esper hétfőn landolt Rijádban, McKenzie beszállt a repülőgépre, és körülbelül fél órát beszélgettek. Az egyeztetésről nem árultak el részleteket, de valószínűleg a tábornok ismertette az államtitkárnak a szaúdiak biztonsági igényeit.

US Defense Secretary Meets Saudi King Salman on Unannounced Visit

▶️ U.S. Defense Secretary Mark Esper met Saudi King Salman, Tuesday, October 22, during an unannounced visit to the country. 👉 The U.S. deployed troops to S…

McKenzie valószínűleg beszélt az Egyesült Államok csapatainak Szíriából való kivonásáról és a jelenlegi tervekről, hogy legalább ideiglenesen tartsanak fenn bizonyos erőket Irakban.

Esper keddi látogatásán először láthatta élőben a szaúdi légibázison az odatelepített amerikai csapatokat és rakétavédelmi rendszert. Azt mondta, nem szokatlan, hogy a művelet bizonyos költségeit egy megállapodás alapján a szaúdiak kifizetik.

Pompeo: Washington támogatja Rijád jogát önmaga megvédéséhez

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok Iránt teszi felelősség a szaúdi olajlétesítmények ellen a múlt héten elkövetett támadásért, Teherán viszont tagad.

Arra a kérdésre, hogy a pénz elfogadásával és a cserébe nyújtott katonai segítségért nem válik-e az Egyesült Államok egy zsoldoshadsereggé, Esper azt mondta, hogy nem, mert Washington nem a pénzért csinálja ezt, hanem Irán megállítása érdekében.