Megint a muszlim fejkendőről vitatkoznak a franciák

Franciaország-szakértő, politológus

Most az a kérdés tartja lázban a francia közvéleményt, hogy meg kell-e engedni, hogy az iskolai kirándulásokon a kísérő szülők – praktikusan az édesanyák – fejkendőt viseljenek – írja Soós Eszter Petronella a tev.hu-n.

Amikor idén Emmanuel Macron úgy döntött, napirendre veszi a migráció, a bevándorlás témáját, sokan meglepődtek. Pedig a francia elnök úgy hírlik, biztos benne, hogy a téma a 2022-es elnökválasztás egyik kulcskérdése lesz, s nem szeretné, hogy a politikai ellenfelek tematizálják a kérdést. A muszlim fejlendővel kapcsolatos legfrissebb vitát viszont most nem a kormányoldal, hanem a Nemzeti Tömörülés egyik regionális képviselője robbantotta ki. A kormányoldal megosztott – nem biztos, hogy konkrétan ez az a vita, amelyet Macron igazán szeretett volna…

A „naiv nyugatiaknak” üzen az iszlámról egy ex-muszlim nő

Yasmine Mohammed nevelőapján keresztül vált muszlimmá, majd egy kényszerházasságból elmenekülve hagyta maga mögött addigi életét.

A konkrét ügyet a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement national – RN) egy képviselője kezdte Bourgogne-Franche-Comté regionális tanácsülésén, ahol egy diákokat kísérő nő jelent meg fejkendőben (voile). Julien Odoul a plenáris ülésen kérte (lásd a videót is), hogy az elnök utasítsa a látogatót a fejkendője levételére. Némi hangoskodás és vita után az RN képviselői távoztak az ülésteremből. A radikális párt képviselői közül valaki állítólag később a folyosón is „beszólt” a fejkendős nőnek.

Nem a burka a lényeg!

Hamis liberalizmus az, ami a szabadság nevében védelembe veszi a szabadság tagadását, hamis korrektség az, ami védi a védhetetlent! Amichay Mihály Éva publicisztikája.

Érdekesség, hogy Nicolas Bay, a Tömörülés EP-képviselője úgy vélekedett az esetről, hogy feleslegesen bántó és agresszív volt, jelezte, hogy a fejkendő viselése jelenleg megengedett ilyen esetekben, bár azt is hozzátete, hogy az RN szeretné a betiltatni a nyilvános fejkendő viselését. Ez konzisztens a párt korábbi álláspontjával:

Marine Le Pen 2012-ben a fejkendő és a kipa utcai viselését is tiltatni akarta,

és a zsidókhoz külön fordulva azt mondta, hogy nem minden vallás okoz egyformán problémát, de kéri ezt a gesztust az egyenlőség nevében a zsidó polgártársaitól.

A teljes cikk itt olvasható:

https://tev.hu/mar-megint-napirenden-a-muszlim-fejkendo/

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.